Tajné dokumenty se našly i v Bidenově domě. Sám na ně upozornil

Americké úřady minulý rok vyšetřovaly Donalda Trumpa kvůli přísně tajným dokumentům, které bývalý prezident po odchodu z úřadu nevrátil. Teď vyšlo najevo, že máslo na hlavě má i současný prezident. Už začátkem listopadu se našly tajné dokumenty v jeho bývalé kanceláři z dob, kdy byl viceprezidentem. A další později i u něj doma. Opoziční republikáni zuří.

"Využil ministerstvo spravedlnosti k zátahu na bývalého prezidenta Trumpa. O Bidenových dokumentech se vědělo už před volbami do Kongresu, ale před americkou veřejností to tajili. V projevu celou hodinu kritizoval Trumpa, i když věděl, co udělal," uvedl republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy.

[chooze:article;value:484174]

Existenci dokumentů potvrdil Bílý dům až poté, co o všem začala psát média. Veřejnost chce vědět, co je v dokumentech a kdo měl ke spisům přístup. Část z nich se přitom našla v Bidenově garáži v domě, kterým se chlubil v srpnu 2020 ve volebním videu. V jedné scéně vyjel z garáže ve své corvettě a v pozadí byla kartonová krabice se spisy. Ty tam přitom neměly co dělat.

"Prezident to bere velmi vážně. Nebyl si vědom, že záznamy existují. Neví, co v těch dokumentech je," vysvětlila mluvčí Bílého domu Karine Jean Pierrová.

Ministr spravedlnosti Merrick Garland jmenoval podobně jako v případě Trumpa nezávislého prokurátora pro vyšetřování. Biden tak čelí možnosti nových prohlídek a odhalení. Podle médií je situací stále více frustrovaný.

Kauza přišla v nevhodnou chvíli. Biden chtěl zrovna upozorněním na úspěšné snižování inflace zabojovat o účast v příštích prezidentských volbách, v nichž se utká mimo jiné nejspíš i s Trumpem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.