Tajné dokumenty USA zveřejnil mladý zpravodajec. Chlubil se jimi přátelům

Tajné americké dokumenty, které odhalily ukrajinské slabiny i aktivity amerických služeb, měl zveřejnit zaměstnanec amerického ministerstva obrany na síti Discord, a to na webu, kde komunikovali mladí muži a chlapci o Bohu, zbraních a vojenském vybavení. S informací přišel deník The Washington Post.

Na to, že právě na této síti se dokumenty měly v lednu objevit poprvé, upozornili už dříve novináři a analytici z investigativní skupiny Bellingcat. Skupina jménem Thug Shaker Central měla na discordu vzniknout už v roce 2020 v době pandemických omezení. Platformu často využívají hráči videoher a další zájmová uskupení pro vzájemnou komunikaci.

Muž pod přezdívkou "OG" měl ve skupině patřit mezi ty starší, a před ostatními se měl chvástat tím, že zná vládní tajemství. Jeho zprávy měly být také plné slangu a zkratek. Podle deníku New York Times mělo jít o 21 letého příslušníka zpravodajského křídla letecké národní gardy státu Massachusetts Jacka Teixeiru.

[chooze:article;value:499329]

Jeho cílem prý mělo být udržet ostatní členy skupiny, kteří se navzájem považovali spíše za rodinu než jen za přátele, informované o tom, co se ve světě skutečně děje. Mnozí členové jej díky jeho znalostem dokonce začali vnímat jako jakousi otcovskou figuru. "Je to chytrý člověk. Samozřejmě, že věděl, co dělá, když nám ty dokumenty poslal. Není možné, že by to byl nějaký omyl," tvrdí jeden z členů skupiny.

Nejdříve mělo jít jen o krátké úryvky těchto textů, které ručně přepisoval. Postupně začal na internet nahrávat stovky fotografií celých dokumentů určených pro úzký okruh předních vojenských a vládních představitelů.

Podle členů skupiny může být OG nebezpečný. "Je zdravý, silný, ozbrojený a vycvičený. Přesně jako z nějakého šíleného akčního filmu," popsal jej jeden z členů skupiny.

Síť Discord už sdělila, že s bezpečnostními složkami spolupracuje na odhalení pachatele. Další postup ale nechtěla komentovat.

Únik tajných dokumentů nás zatraceně znepokojuje, zaznělo z Bílého domu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.