Takhle Benátky neznáte. Prázdné kanály, gondoly uvízlé na souši

Benátky se většinou musí popasovat s povodněmi. Nyní mají ale opačný problém, upozornila agentura Reuters. Vodní kanály totiž vyschly.

Na suchu tak zůstávají slavné gondoly, vodní taxíky i ambulance. Lidé v Benátkách se tak místo na gondoliéry můžou dívat jen na bahno a základy starých domů, uvedl italský web meteo.it.

Za problémy může podle italských médií několik faktorů. Nejvýznamnější je, že v oblasti dlouho pořádně nezapršelo. Svůj vliv ale mají i vysoký tlak, úplněk a odliv.

[chooze:article;value:483871]

Problémy se suchem má ale celá Itálie. Nejhorší je situace na severu. V nejdelší italské řece Pád je nyní o 61 procent méně vody, než bývá v toto období obvyklé. Podle vědců by nyní Itálie potřebovala nejméně 50 deštivých dní, které by přinesly zhruba 500 milimetrů srážek.

Hrozí tedy, že se zopakuje situace z loňského července, kdy země zažila nejhorší sucho za posledních 70 let a kolem Pádu vláda vyhlásila stav ohrožení. "Situace, ve které máme nedostatek vody, se zhoršuje už od zim v letech 2020 a 2021," prohlásil klimatický expert Massimiliano Pasqui.

Rekordně nízká je i hladina Garského jezera. Po vodě se tak nyní nedá jednoduše dostat na ostrůvek San Biagio.

[chooze:gallery;value:30507]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.