Takhle to může vypadat i u vás doma. Začíná jubilejní přehlídka designu

[chooze:gallery;value:33455]

​Ohlédnout se za čtvrtstoletím cesty českého designu a módy se pokouší letošní Designblok. Oproti předchozím ročníkům přehlídka designových a módních značek rozšířila svoje výstavní prostory. Návrhy zaplnily Míčovnu na Pražském hradě a Královskou zahradu, kam organizátoři umístili výběr toho nejlepšího z českého skla a zároveň i putovní výstavu současného českého designu Designblok Cosmos.

"Je to taková intergalaktická kapsle, která by mohla být vyslána do vesmíru jako DNA nebo manifest českého designu," uvedla ředitelka výstavy Jana Zielinski v rozhovoru pro TN Live. 

Podle ní je cílem letošního ročníku také přiblížit svět designu široké veřejnosti. "Celý český design za 25 let ušel dlouhou cestu, koneckonců jako celá česká společnost. Chtěli jsme letos ukázat i to, kam ten český design dospěl," doplňuje Zielinski. Sama nejvíc oceňuje, když expozici navštíví i postarší skupiny přátel, kteří se v záplavě užitého umění mohou inspirovat třeba pro vlastní byt. 

[chooze:article;value:524067]

​"Doporučila bych začít ve Veletržním paláci, prohlédnout si tu srdce výstavy a potom pokračovat do Uměleckoprůmyslového muzea, kde vystavuje třeba světoznámá nizozemská designérka Ineke Hans," představuje doporučenou cestu výstavou se zastávkou, kde mohou návštěvníci vidět její takzvanou zálohovatelnou židli ke koupi. 

Za zmínku podle ní stojí také páteční módní přehlídka české návrhářky Hany Zárubové nebo sobotní přehlídka diplomových prací studentů z celé Evropy. "Jsou to extravagantní a ty nejsvobodnější kolekce, které budete moct vidět," láká ředitelka výstavy. "Celá událost je především o setkávání, a to i o setkávání značek a designérů. Velká část spoluprací vzniká tady, když si firma vybere designéra pro svoji novou kolekci, kterou by chtěla vyrábět," doplňuje Zielinski. 

Rozsáhlá výstava se koná v holešovickém Veletržním paláci, Uměleckoprůmyslovém muzeu a dalších showroomech, prodejnách a ateliérech. Přestože hlavní program Designbloku končí v neděli, expozice na Pražském hradě zůstane otevřená až do 15. října. 

Designu se věnoval také pořad TALK! s designérem Oldrichem Voytou (06/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.