Talentovaná Anežka (13) má jasný životní cíl. Rodinu ale drtí zranění její maminky

[chooze:gallery;value:32325]

​Anežka začala s herectvím jako komparzistka a později dostala i herecké role – v Ordinaci v růžové zahradě hrála asi v 15 dílech, epizodní roli měla v seriálech Specialisté, Poldové a dalších. Vedlejší dětské role se zhostila v seriálu Černé vdovy a objevila se též v pohádce Princezna zakletá v čase 1 a 2. Zahrála si i v různých studentských filmech.

Nazpívala také vlastní písničky, ke kterým má i klipy, už asi rok vystupuje s dětskou taneční kapelou Čiperkové. "Anežka je veselá holka a mimo herectví miluje zvířata, a když může, tak tráví čas u koní, které miluje. Několik let hrála fotbal, jezdí na skateboardu a na kole a umí si užívat i běžné dětské radovánky," popsala její maminka Dana.

Nyní 13letá dívka by ráda studovala na Pražské konzervatoři hudebně dramatický obor. Jenže cestu za snem Anežce ztížilo zranění její maminky. Ta si při nehodě na kole vážně poranila nohu, hrozila jí dokonce amputace. Dlouhé měsíce byla odkázána na vozík, nyní se téměř neobejde bez berlí a byl jí přiznán plný invalidní důchod. To se negativně propsalo do rodinných financí.

Anežka se musela více zapojit do chodu domácnosti, pomáhala i Anežčina starší sestra Eliška. "Anežka měla své uspořené peníze, které šetřila právě na studia. Po úraze jsem v invalidním důchodu a Anežka už dva roky přispívá ze svých úspor na chod naší společné domácnosti. A tak na studia už jí peníze nezbyly," přiblížila Dana.

Dana se Anežce pokouší pomoci alespoň tak, že se na její herecké kurzy Ambroziada přihlásila jako kuchařka. Pracuje zadarmo, ale Anežka alespoň nemusí platit kurzovné. Náročné je i cestování na natáčení, vystoupení a castingy po celé České republice, kam vyjíždí ze Šternberku u Olomouce. Dana nechce dcerku připravit o její sen, a proto se rozhodla uspořádat sbírku.

[chooze:article;value:510970]

​"Peníze z této sbírky chceme použít na zaplacení přípravného kurzu, který bude probíhat přímo na Pražské konzervatoři, a to od září až do prosince, vždy o víkendu. Cena kurzu je cca 12 000 korun. Také na cestovné ze Šternberka do Prahy, jedná se asi o 12 cest tam i zpět, a případně noclehy v Praze pro Anežku. Pokud by nějaké peníze byly navíc, použije je Anežka ke studiu nebo k dalšímu vzdělávání nebo na zaplacení jiného kurzu v oboru či v případě přijetí na konzervatoř k pořízení učebnic," vysvětlila Dana.

Cílovou částkou je 50 tisíc korun. Pokud chcete Anežce pomoci, aby dosáhla všech svých předsevzetí, můžete jí přispět prostřednictvím portálu Donio.

V ČR přibývá rodin v nesnázích. Nadace umožňuje pomáhat konkrétním dětem (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.