Talentovaný Jožka toužil po saxofonu. Patron dětí mu sen splnil

Jožkovi je teprve 15 let a na saxofon válí jako mnohem starší kolegové. Za vším je neuvěřitelný talent, odhodlání, zkušený učitel hudby, ale i pomoc, která přišla v ten správný čas. "Začal jsem hrát v jedenácti. Pro mě znamená hudba prostě všechno a chci v tom pokračovat dál," říká Jozef Girga.

"Jožka krásně hraje. Zprvu jsem se bál, jestli se bude moci naučit noty, přece jenom je to jiný jazyk, jiné písmo, ale nakonec jsme se domluvili, že se budeme učit jiným způsobem. Tedy že mu zahraji a on se na to bude dívat a z toho si to zapamatuje. Myslel jsem, že si dělá srandu, ale nakonec jsem zjistil, že to opravdu funguje. To je pro mě malý zázrak," chválí nadaného muzikanta jeho učitel hudby Michal Žáček.

[chooze:article;value:534489]

​Jožka svůj talent rozvíjí možná i právě díky podpoře diváků televize Nova. Prostřednictvím projektu Patron dětí mu totiž dárci pomohli uhradit nejenom hudební výuku na základní umělecké škole. "Sehnali mu i hudební nástroj, takže může cvičit doma," upřesňuje Michal Žáček. "Moc jim děkuji, jsem rád za to, že mě v tom podporují," dodává Jožka.

Takových dětí a dospívajících, jako je Jožka, jsou v republice tisíce. Mají nadání, ale rodinám bohužel na rozvoj nezbývají peníze. "Primárně je projekt Patron dětí určen pro děti z nízkopříjmových rodin, ze sociálně slabšího prostředí. Nicméně ta doba je pro všechny teď tak složitá, že do projektu pouštíme i děti takzvané střední třídy. Preferujeme ty nadané, houževnaté, které se rády věnují nějaké činnosti," upřesnila provozní ředitelka Patrona dětí Svatava Poulson.

Pokud se i vy do pomoci nadaným dětem chcete zapojit, můžete se stát dárcem. Jak na to, zjistíte na internetových stránkách www.patrondeti.cz. Možná i díky vám v Česku vyroste další slavný virtuóz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.