Tálibán zabil strůjce atentátu na kábulském letišti. Zemřely tehdy desítky lidí

Nejmenovaný čelný představitel afghánské odnože Islámského státu (ISIS-K), která je nejurputnějším nepřítelem vládnoucího hnutí Tálibán, zahynul počátkem měsíce při bojích na jihu země, informovala agentura AP.

Ani Američané, ani Tálibánci zpočátku nevěděli, že padlým bojovníkem je strůjce atentátu na kábulském letišti v létě roku 2021. Při chaotickém odchodu Američanů z Afghánistánu tehdy zahynulo 13 amerických vojáků a na 170 Afghánců, kteří se snažili prchnout před Tálibánem ze země. Sebevražedný atentátník odpálil bombu v tlačenici před jedním z vchodů.

[chooze:article;value:442867]

​Identitu zabitého vůdce ISIS-K se americkým bezpečnostním složkám podařilo odhalit později a před několika dny o jeho smrti armáda informovala pozůstalé amerických vojáků. Zdroje AP uvedly, že USA se na akci nijak nepodílely a s Tálibanem nespolupracovaly. O všem se údajně dozvěděly díky schopnostem svých zpravodajských služeb.

Stažení amerických vojáků z Afghánistánu v srpnu 2021 ukončilo nejdelší americkou válku. Vedlo ke zhroucení afghánské vlády i armády a k návratu moci do rukou Tálibánu. Vysloužilo si podle BBC kritiku doma i v zahraničí.

Odchod dohodla Trumpova vláda a Bidenova administrativa se hájí tím, že měla svázané ruce. Američané doufali, že Tálibán ve snaze dosáhnout mezinárodního uznání zmírní svůj fundamentalistický přístup. Po zákazu vzdělávání dívek a dalších přísných opatřeních se však vztahy zhoršují, mezi USA a Tálibánem přesto existuje přímá komunikační linka vedená zvláštním velvyslancem pro Afghánistán.

O atentátu na kábulském letišti jsme informovali 26. srpna 2021:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.