Tanec v řece, vítání čarodějnice. V Evropě se konaly oslavy svátku Tří králů

Tisíce nadšených dětí i dospělých. Španělé si po dvou letech pandemie plnými doušky užili jednu z nejoblíbenějších nocí v roce, předvečer svátku Tří králů. Právě ti jim totiž nosí vánoční dárky. V ulicích na ně čekaly nadšené děti se svými přáními.

"Jsem moc šťastná a opravdu se těším, protože přijdou už za chvilku. Přála jsem si pár věcí pro sebe a také jsem si přála několik dárků pro své příbuzné. A také bych si přála, aby si všichni lidé tady tu dnešní noc užili," svěřila se devítiletá Noelia.

[chooze:article;value:483001]

​K vidění byly unikátní alegorické vozy a lidé v maskách, které připomínaly nejen tři krále, ale například i anděly nebo soby. A k svátku Tří králů ve Španělsku samozřejmě patří dobré jídlo. Jedním z těch nejdůležitějších je roscón de reyes. Připomíná nejvíc asi českou vánočku a nesmí chybět opravdu v žádné rodině. Můžete si ho koupit s náplní i bez.

Itálie

Se spoustou sladkostí se oslavy Tří králů pojily i v Itálii. Hodná čarodějnice Befana tam všem dětem i dospělým nosí ponožky plné dobrot a dárků. V pátek se jedna taková proletěla nad náměstím Piazza Navona v Římě. "Přijeli jsme do Říma jenom kvůli tomu. Jsme z Bari, jeli jsme autobusem, byla to opravdu dlouhá cesta. Jen abychom viděli Befanu," prozradila jedna z účastnic.

[chooze:article;value:480672]

​O kousek dál, tedy v Miláně, zase Befanu do ulic vyvezli tamní motorkáři. Pět tisíc řidičů takhle tradičně vozí dárky do tamních pečovatelských domů.

Bulharsko

O něco odvážnější oslavy si užili lidé v Bulharsku. Rok co rok se tamní chlapci a muži vydávají do ledové vody, aby tím přilákali štěstí a zdraví. I když letos měli díky teplému počasí v Evropě podmínky o dost příjemnější. Bulharský lidový tanec je dokonce kandidátem na zařazení na seznam UNESCO.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.