Tanec, vaření, rozhovory se zvířaty. Politici stále více využívají sociální sítě

Čeští zákonodárci jsou také lidé a často se proto snaží působit i na sociálních sítích. Kvůli tomu na internetu můžete narazit na vládní i opoziční poslance, jak například vaří, nakupují, hrají na hudební nástroje, řídí těžkou zemědělskou techniku nebo mluví se zvířaty.

Nejvíce se na sociálních sítích objevují videa podle takzvaných trendů, těmi jsou v poslední době především taneční videa. 

"My to sledujeme a prostě chceme, aby ti lidé, aby ten můj profil sledovali rádi, aby si třeba u některých příspěvků i odpočinuli, aby získali nějakou dobrou náladu," řekl šéf SPD Tomio Okamura.

[chooze:article;value:537578]

​Co se týče ministrů, mezi nejaktivnější patří místopředseda vlády pro digitalizaci a šéf resortu pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nebo ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten způsobil největší rozruch svým videem z volejbalové šatny, které přidělalo jeho koaličním kolegům včetně premiéra Petra Fialy (ODS) vrásky na čele.

"Jsi prostě vládní politik, vládní strana uvědomila nutnost nějaké sebereflexe. Nutnost nakopnutí naší politiky, bližšího kontaktu s lidmi," okomentoval Rakušan.

"Občas je dobré udělat něco na odlehčení, nějakou srandu. Na druhou stranu politici jsou lišáci, takže oni samozřejmě, když vydávají některá ta legrační videa, tak tím chtějí často odlákat pozornost od nějakých svých průšvihů," sdělil pirátský poslanec Jakub Michálek. 

[chooze:article;value:527443]

​Svými příspěvky se politici snaží především přiblížit mladším lidem. Někdy kvůli tomu tak i výrazně upraví svůj slovník. "Mám s ním docela beef, ale twe dobře si to dává s chábrama v Kampeličce, scamuje, ale nikdo se mu na to nechytá. Celkem flop a asi brzo pass - jouuu," předvedla se šéfka poslaneckého kloubu ANO Alena Schillerová.

Jenže podle odborníků jsou některá videa už přes čáru a místo toho, aby se politici lidem přiblížili, snižují svojí důvěryhodnost. "To, co je pro mladou generaci zajímavé nebo alespoň úsměvné, tak skutečně pro tu střední a starší může být odpuzující, takže je to skutečně kontraproduktivní záležitost," reagoval politolog Lukáš Valeš.

"Naopak si myslím, že když si ze sebe někdy udělám legraci, tak jsem taky jenom člověk a doufám, že se trochu polidštím v očích lidí," poznamenala Schillerová.

A jak se říká mezi marketéry, žádná špatná reklama neexistuje. Své o tom ví i bývalý prezident Václav Klaus, jehož fotka jako bezdomovce před 20 lety dominovala reklamě na vysokou školu.​

[chooze:article;value:546734]

​I v zahraničí chtějí politici získávat voliče přes sociální sítě. A mnoho z nich sází na tradiční témata jako jsou děti, nebo zvířata. Politologové si ale všimli, že v každém zeměpisném regionu se témata přece jen liší. Tak například ve Střední a Latinské Americe politici často sázejí na to, že okouzlí své voliče právě tancem. Ve Spojených státech si zejména republikánští kandidáti zase nedokážou představit prezentaci bez zbraně v rukách.

Podívejte se jak k tomu přistupují zahraniční politici:

​Politici si dovolují věci, které si dříve na sociálních sítích nedovolili, říká expert:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.