Tato země je naše, jeďte domů. Oblíbená destinace má už turistů dost

Plakáty s nápisy "Tato země je naše" nebo "Turisté, běžte domů", a navíc agresivně působící graffiti namířené proti rekreantům se stále více objevují v turisticky vytížených oblastech Španělska, napsala DPA. S plakáty v rukou se v minulých dnech objevilo několik lidí na plážové promenádě, kde navíc i slovně uráželi procházející turisty.

Podle agentury se to stalo na jihu Tenerife, ale obdobná situace má být na dalších větších ostrovech, jako je Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote nebo La Palma.

"Fobie z turistiky roste. A to nejen na vyhledávané Mallorce nebo v Barceloně, ​​ale také v regionech, které byly díky struktuře návštěvníků dlouho považovány za turistické oázy klidu," uvedla nedávno rozhlasová stanice Cadena SER. Podle ní je v tuto chvíli situace obzvláště napjatá na Kanárských ostrovech.

[chooze:article;value:550576]

​Místní tvrdí, že masová turistika může za zhoršování životního prostředí, časté dopravní zácpy nebo nedostatek bytů. Návštěvníkům ostrovů kladou za vinu také zvyšování cen a nedostatek vody, který začíná být v zemi obrovských problémem. Regionální noviny El Diario napsaly, že Kanárské ostrovy jsou jako sud se střelným prachem.

Aktivisté chtějí, aby se situace co nejrychleji změnila. Zhruba 20 občanských iniciativ spojilo síly a vytvořilo organizaci Canarias se agota (Kanárské ostrovy už toho mají dost). V úterý v hlavním městě Madridu lidé protestovali před parlamentem a ve čtvrtek začala ve městě San Cristóbal de La Laguna na severu Tenerife časově neomezená hladovka asi deseti aktivistů. A podobné akce mají pokračovat i v následujících dnech.

"Už léta se prezentujeme ve světě jako unikátní přírodní turistická destinace, ale cestovní ruch ničí produkt, který prodáváme. Současný počet turistů je neudržitelný ze sociálního a ekologického hlediska," tvrdí biolog a známý dokumentarista Felipe Ravina.

Ne všichni ostrované jsou ale proti turismu. Třeba Melissa Taylorová, která provozuje anglickou hospodu v Playa de las Américas, řekla listu Daily Mail, že antituristika je "nespravedlivá", protože bez turistiky by tam "nic nebylo". "Britové sem přicházejí a utrácejí spoustu peněz, drtivá většina našich zákazníků je z Velké Británie," uvedla Melissa.

O dovolenou má zájem rekordní počet Čechů. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.