Taxikář v Chorvatsku obral turistky. Úřad jim vzkázal, že se nemůžou bránit

Nepříjemnou zkušenost měly v pondělí tři australské cestovatelky, kteří v chorvatském Splitu spadly do takzvané "turistické pasti." Krátce po poledni se potřebovaly dostat na letiště Resnik, které je od oblíbeného turistického města po silnici vzdálené zhruba 25 kilometrů.

Při příjezdu do cíle se ale nestačily divit, šofér jim za tuto cestu naúčtoval neuvěřitelných 151,10 eura. Navíc na účtence, kterou jim vytiskl, chyběl zásadní údaj, a to počet ujetých kilometrů. Místo toho tam byla nula a doba jízdy dvě vteřiny, upozorňuje chorvatský web Dnevnik.

Reklamaci chtěly rozzlobené turistky ihned uplatnit na pobočce taxislužby na letišti, která měla šoféra zaměstnávat. Na stížnost ale nikdo nereagoval. Před odjezdem taxikáře si také vyfotily poznávací značku auta a řekly řidiči, ať zavolá policii. Ta však nijak nezasáhla. 

Podle odůvodnění úřadů nemají turistky na vrácení peněz nárok, protože nešlo o porušení zákona. Vyhlášky v Chorvatsku jsou totiž v této oblasti velmi volné. "Liberalizace taxislužby vedla k tomu, že jsou podobné případy zcela legální. Zda je to morální, je jiná věc," zamýšlí se web Dalmacja Danas. 

[chooze:article;value:517273]

Chorvatské turistické organizace i jednotlivé městské rady proto varují před nástrahami, které podvodníci na návštěvníky ze zahraničí mohou nachystat. V hlavním městě Záhřebu jim proto nyní nabízí letáky v angličtině, kde upozorňují, aby si před jízdou v taxíku vždy zkontrolovali cenu. Pozor by si měli dávat také na to, aby nikdo neviděl, kolik mají u sebe peněz. 

Reportér projel chorvatský Šibenik dva dny po požáru, takto to tam vypadá (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.