Tchaj-wan byl na zemětřesení připraven. Části budov otřesy vůbec neublížily

Voda vylévající se z koryt kanálů i bazénů. Sesuvy půdy i pád některých budov. Tchaj-wan má za sebou extrémně silné zemětřesení, přesto je den po katastrofě počet obětí relativně nízký. Lidé jsou totiž na podobné situace připraveni. Klid při katastrofě zachoval jak personál porodnice, který chránil novorozence vlastními těly, tak moderátorka zpravodajské relace, která o zemětřesení informovala z otřásajícího se studia.

Největší podíl na ochraně životů mají konstrukce budov. V okolí epicentra jich zemětřesení poničilo méně než 50. I ty, které se zřítily, často v mnoha případech dokázaly ochránit své obyvatele. "Poté, co se budova naklonila, zůstali obyvatelé uvězněni v několika patrech. Jsou často uvězněni pod postelemi a skříněmi. Odstraňujeme trosky a jednoho po druhém dostáváme ven," řekl velitel hasičů Su Jin-huei.

[chooze:article;value:549276]

"To, že se ta konstrukce nakloní, je lepší, než když se zřítí. Nicméně to stále znamená, že není dobře naddimenzovaná na to zemětřesení, které zrovna probíhalo," pronesl Jakub Dolejš z Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Ostrým testem prošel i mrakodrap v hlavním městě. 508 metrů vysoká budova Taipei 101 přečkala zemětřesení bez poškození. "Uvnitř je třeba kyvadlo, které se v okamžiku, kdy začne působit zemětřesní, rozhoupe a eliminuje tak efekty toho zemětřesení," dodal Dolejš.

Zemětřesení napáchalo škody i v horských oblastech, kde způsobilo sesuvy půdy. V těžko přístupných místech museli zasahovat záchranáři s helikoptérami. Celkem při neštěstí utrpělo zranění přes tisíc lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.