Tchaj-wan čekají volby. Budou klíčové pro vývoj vztahů s Čínou, tvrdí odborníci

Letošní volby na Tchaj-wanu mají jedno ústřední téma a tím je vliv Číny. Udrží si vůči ní Tchaj-wan rázný postoj, který prosazuje současná prezidentka, nebo se k ní přikloní a naváže důvěrnější vztahy?

Hlubší spolupráci by řada tamních obyvatel uvítala, ale pouze za předpokladu, že Tchaj-wan zůstane nezávislý. Takový postoj zaujímá i favorit voleb 64letý William Laj, současný viceprezident a šéf liberální Demokratické pokrokové strany.

[chooze:article;value:501109]

"Budu udržovat status quo a pokračovat ve sbližování společnosti v rámci Tchaj-wanu. Naše dveře ale budou vždy otevřené spolupráci s Pekingem a zásadám rovnosti a důstojnosti," nechal se slyšet Laj.

"O budoucnosti Tchaj-wanu by mělo rozhodovat jeho 23,5 milionu obyvatel. A až se tchajwanský lid rozhodne, naší hlavní prioritou bude stále příprava na válku," má jasno kandidát na prezidenta Hou Yu-Ih.

S blížícími se volbami se ale vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou dál vyostřují. V uplynulých dnech byly na území ostrova zachyceny čtyři čínské špionážní balóny a tamní vláda rozeslala obyvatelům varování kvůli přeletu čínské rakety se satelitem. Do okolí Tchaj-wanu také proniklo deset vojenských letadel a čtyři válečné lodě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.