Tchajwanští poslanci se porvali. Nechybělo strkání, kopání ani hra na flétnu

K hromadné potyčce došlo v pátek ráno, kdy měl tchajwanský parlament projednávat návrh, který má zákonodárcům poskytnout větší pravomoci při dohledu nad činností vlády, informuje deník The Independent. Situace se vymkla až tak, že poslanci za KMT dokonce museli na pódiu vlastními těly chránit předsedu zákonodárného sboru, aby vůbec mohl předsedat procesu předkládání návrhů a jejich schvalování. Mnozí z nich přitom skákali přes stoly a jiní zase strhávali kolegy na zem.

Vzájemné půtky poslanců se nakonec urovnaly, ale později se hádky znovu rozhořely a pokračovaly až do odpoledne. Tragikomické výjevy se podle listu odehrály jen těsně před tím, než se nově zvolený prezident Laj Čching-te v pondělí ujme svého úřadu bez zákonodárné většiny.

[chooze:article;value:550530]

Dvě hlavní tchajwanské strany, Demokratická pokroková strana (DPP), která má sestavit vládu, a Kuomintang (KMT), hlavní opoziční strana, se silně rozcházejí v názorech na návrh reforem, které zahrnují kontroverzní možnost trestního stíhání poslanců za nepravdivé výroky v parlamentu. Tento zákon navrhla koalice v čele s KMT, ale poslanci DPP jej odmítají jako protiústavní zneužití moci.

Vášnivá debata se rozhořela ještě před vstupem zákonodárců do sněmovny, kdy se poslanci začali obviňovat a vzájemně urážet. Poslanec Wang Mej-chuej za DPP řekl agentuře Reuters: "Proč jsme proti? Chceme mít možnost diskutovat, ne aby v zemi zazníval jen jeden hlas." Jessica Čchen, zákonodárkyně z KMT zase namítla, že cílem reforem je zlepšit dohled zákonodárců nad výkonnou mocí. "DPP nechce, aby to prošlo, protože byla vždy zvyklá monopolizovat moc," řekla agentuře Reuters, přičemž měla na hlavě vojenskou helmu.

https://x.com/nexta_tv/status/1791551762698027501

Deník Tai Pei Times popsal situaci, při které zákonodárkyně z opoziční KMT Hsu Čiao-hsin dokonce v jednu chvíli vytáhla flétnu a zahrála státní hymnu, zatímco její kolega Čchen Čching-huj zablokoval vstup na pódium a křičel: "Vezmu si vás deset." Jiný poslanec z DPP Chuang Ťie zase podal stížnost, že s ním poslanec Čchen "fyzicky manipuloval", a jejich vzájemnou hádku popsal slovy "Jako by mě pokousala šelma".

Snad nejbizarnější scéna se odehrála během odpolední přestávky, kdy zákonodárce za DPP Kuo Kuo-wen vytrhl generálnímu tajemníkovi Chesteru Čouovi dokumenty z ruky a utekl ze sálu. Poslanci KMT žádali, aby Kuo dokumenty vrátil a své chování vysvětlil, zatímco zákonodárci DPP zase tvrdili, že se Hsu pokusila poslance uškrtit stranickou vlajkou DPP. Kuo později novinářům řekl, že jeho jednání bylo oprávněné, protože opoziční strany jsou podle něj stále násilnější, a dodal, že obsah získaných spisů nemůže být zveřejněn.

Ostré hádky mezi vládními a opozičními poslanci se nepodařilo urovnat ani přes usilovná jednání napříč frakcemi. Opozice si nakonec odhlasovala prodloužení legislativní schůze, přičemž ještě kolem 19. hodiny došlo na pódiu k incidentu, při kterém se na něj marně pokusil proniknout jeden z poslanců DPP se svými kolegy a obsadit místo předsedy. V nemocnici nakonec skončilo pět poslanců z obou znesvářených partají.

O podobné situace není v tchajwanském parlamentu nouze. Zatímco v jiných zemích k parlamentním rvačkám občas dochází, tchajwanský zákonodárný sbor je jimi nechvalně proslulý.

Rvačka ve Sněmovně! Skupinka poslanců se poprala přímo během jednání (1/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.