Tchán pana Miloslava je 30 let po smrti. I on ale dostal od státu datovou schránku

Nejnovějším krokem digitalizace státu je zřizování datových schránek pro živnostníky. Schránky mají usnadnit komunikaci mezi úřady a držiteli živnostenského listu. Výjimkou nejsou ani OSVČ, které zrovna přerušily svou živnost.

To v kombinaci s dalšími faktory vede ke kuriózním situacím. Zkušenost s tím má i pan Miloslav Feil, jehož tchán Karel Svoboda rovněž provozoval živnost. Jako držiteli živnostenského listu mu stát tedy také zřídil datovou schránku.

[chooze:article;value:487750]

Jenže je zde problém. Pan Svoboda v roce 1992 zemřel ve věku 90 let. "Vzhledem k životním datům pana Svobody jsem nepředpokládal, že by v posledních 20 letech prováděl nějakou činnost hodnou pozornosti ministerstva vnitra, takže je zřejmé, že jde o nějakou nedokonalost v zákoně nebo nevhodnou filtraci dat v systémech ministerstva," myslí si pan Feil.

Situace je o to kurióznější, že přihlašovací údaje si musí vyzvednout pan Svoboda do vlastních rukou na poště. S poštou se pan Feil shodl, že zásilka je nedoručitelná. Největší obavy má pan Feil z případných postihů za neprovedení aktivace datové schránky, pokud někdy vláda takový postup zvolí.

[chooze:article;value:487524]

Podle ministerstva vnitra, které má zřizování a provozování datových schránek na starost, může za datovou schránku zesnulého pana Svobody omyl v registru osob. I 30 let po své smrti zůstal v registru omylem evidovaný.

Právě z registru osob čerpá systém, který automaticky zřizuje datové schránky. "Registr spadá pod Český statistický úřad a údaje v něm jsou evidované příslušnými orgány, které musí zaznamenávat změny nebo ukončení činnosti, jako jsou například obce či kraje. V tomto případě někdo někde nejspíše udělal chybu, kvůli které živnostník zůstal vedený v systému," vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

[chooze:poll;value:719cc0cd2d3159830ec6776635aa0b8c62dfc3fc]

Pokud jste se vy nebo vaši blízcí setkali s problémy ohledně datových stránek, napište nám na facebook TN.cz nebo na e-mailovou adresu zpravy@nova.cz.

Datové schránky dostávají tisíce lidí. Týkají se i pozastavené živnosti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.