Technologie odhalí v budově útočníka se zbraní. V Bruselu ale naráží na legislativu

Ačkoliv to tak možná vypadá, v úvodu článku pod titulkem nejde o upoutávku na akční film, ale o záběry existujícího systému na rozpoznávání obličejů, který využívá umělou inteligenci. "Systém se dělí na dvě části, jedna je forenzní analýza, je to vysloveně pro kriminalistiku a bezpečnostní složky, druhá část je live, živá analýza, která může být nasazená na reálné kamery a probíhá vlastně okamžitě v daném čase," poznamenal jednatel a zakladatel společnosti Quantasoft Milan Pašek.

Do systému lze načíst jakoukoli databázi, podle které mohou bezpečnostní složky rychleji vyhledat podezřelé nebo pohřešované. "Rozpozná to, i když máte například helmu nebo čepici, nevadí nám ani špatné záběry, ten systém vlastně pracuje na bázi neuronových sítí," popsal manažer strategického rozvoje firmy LPP Holding Petr Mlejnek.

Technologie navíc dokáže detekovat případného útočníka v případě, že v budově vytáhne zbraň, nebo dokonce potencionální rukojmí, pokud systém analyzuje více lidí třeba s rukama nad hlavou.

[chooze:article;value:549610]

​"Mohlo by to být nasazeno například na městském kamerovém systému nebo na kamerových systémech různých institucí, měkkých cílů, obchodních center, nemocnic a tak dále," sdělil dále Mlejnek.

Díky rychlé analýze fotografií systém pozná i cizí nebo falešnou občanku či pas. "Tady založíme a automaticky se identifikuje ten doklad. Jsme schopní rozpoznat, jestli je ten doklad pravý, nebo není, a ta kamera řekne pracovnici na přepážce, jestli je to ten člověk, nebo není," dodal Petr Mlejnek.

Systém zatím využívají jen Spojené státy a některé asijské země. U nás naráží na evropskou legislativu GDPR. Změnit by to ale mohl takzvaný Akt o umělé inteligenci, který v březnu schválil Evropský parlament. Systém by mohl být použit třeba v případech hrozícího nebezpečí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.