Těhotné ženy čeká změna. Budou se muset povinně testovat na novou nemoc

Na seznamu povinně testovaných nemocí u těhotných žen je HIV, syfilis a žloutenka typu B. Už brzy se k nim podle nového metodického pokynu ministerstva zdravotnictví přidá i žloutenka typu C. 

"Věříme, že nová metodika začne povinně platit ještě do konce letošního roku," doufá infektolog a vedoucí infekčního oddělení v ústecké nemocnici Pavel Dlouhý. Dodal, že je rád, že se odborníkům podařilo prosadit testování těhotných na tuto nemoc. 

"Proti žloutence typu C se nedá očkovat. Existují ale vysoce účinné léčivé přípravky. S jejich pomocí dokážeme nemocné zcela uzdravit, je však potřeba nemoc odhalit včas," vysvětlil. 

[chooze:article;value:521648]

​V současné době se na žloutenku C testují lidé při darování krve nebo nástupu do vězení. Rozšíření testované populace má zabránit dalšímu šíření nebezpečného viru, který se kromě krve a pohlavního styku přenáší právě i z matky na dítě. 

Tisíc nemocných ročně

Ročně lékaři podle dat Státního zdravotního ústavu odhalí zhruba tisícovku případů. "Zhruba 600 až 800 z nich připadá na injekční uživatele drog, proto bývá virová hepatitida C někdy označována jako nemoc narkomanů," vysvětluje Národní zdravotnický informační portál

​Nejen mezi narkomany se ale tato nemoc vyskytuje. Mohou ji mít také děti, které se nakazily při porodu od jejich infikovaných matek, nebo lidé, kteří před rokem 1992 dostali darovanou krev. Do té doby se totiž krev dárců na hepatitidu typu C netestovala. 

"Právě teď léčím pacienta, který se narodil v roce 1971. Ve 14 letech, kdy prodělal kvůli Crohnově chorobě operaci střeva, se při krevní transfuzi nakazil žloutenkou. Pacient je dlouhodobě pod dohledem gastroenterologů, ale teprve nyní někoho napadlo udělat mu testy také na žloutenku," prozradil přednosta Kliniky infekčních chorob v brněnské fakultní nemocnici Petr Husa. 

[chooze:article;value:460925]

​Těhotné ženy mají zatím na výběr a mohou o test na žloutenku typu C požádat svého gynekologa. Tuto možnost má i kterýkoliv jiný pacient u praktického lékaře. Odborníci to doporučují zejména lidem, kteří měli někdy zvýšené jaterní testy. Většinou bývá na vině alkohol nebo nadváha. "Vždy je však nutné vyloučit pomocí krevního testu i žloutenku," radí Dlouhý. 

Jako u mnoha jiných nemocí platí, že čím dříve se na nákazu přijde, tím lepší jsou vyhlídky na vyléčení. Ještě před šesti lety byla léčba žloutenky typu C velmi nejistá, dnešní antivirotika ale dokážou pacienty zbavit viru natrvalo. Neléčená infekce může vést k fatálnímu poškození jater. 

 Počet potratů v Česku klesá. Lidé těhotenství více plánují (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.