Těhotnou Petru ohrozilo zákeřné onemocnění. Čeští lékaři jí zachránili život

Šestatřicetiletá Petra prožila celé těhotenství bez obtíží. Z ničeho nic ji ale začalo bolet vpravo pod žebry. "Bolest vystřelovala do zad a zvracela jsem. Skončila jsem v kladenské nemocnici na sále, odkud mě převezli na jednotku intenzivní péče do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze," popsala Petra. 

Petře totiž začaly z ničeho nic selhávat orgány. Postupně jí odcházela játra i ledviny a výrazně se jí zhoršila srážlivost krve. Po zajištění základních životních funkcí tak byla převezena do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN). Právě tam lékaři odhalili, co se Petře skutečně děje. Zachránili tak život nejen jí, ale i jejímu dítěti.

[chooze:article;value:487596]

Ne všechny ženy ale mají takové štěstí. Desítky těhotných žen a rodiček každoročně ohrožuje stejné závažné onemocnění. Trombotické mikroangiopatie, jak se onemocnění odborně nazývá, se objevuje tiše, bez větších varovných signálů a často i v naprosto zdravém těle. Způsobuje ale náhlé selhávání orgánů. Závažnost onemocnění potvrzuje navíc i 80procentní úmrtnost.

​Onemocnění ale bylo blíže popsáno až v poslední době. Studie vedly k výraznému posunu v oblasti léčby a díky tomu se těhotným ženám a rodičkám významně zvýšily šance nejen na přežití. Průlom v léčbě hlásí právě lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Těm se podařilo odhalit příčinu onemocnění, a navíc i přišli s řešením.

"Léčba spočívá především v podávání vysokých dávek krevní plazmy, což ve výsledku vede k obměně této tekuté složky krve. Postup se nazývá plazmaferéza," vysvětlila vedoucí lékařka Kliniky nefrologie VFN Romana Ryšavá.

[chooze:article;value:486358]

​Léčba se ale skládá z vícero částí. "Další součást péče je hemodialýza, tedy podpora funkce ledvin, či podání biologické léčby, která je cíleně zaměřena na blokádu neadekvátně reagující vrozené imunity ženy," dodala Ryšavá.

Lékaři z VFN se teď chtějí o své poznatky podělit s dalšími českými nemocnicemi. Vzhledem k tomu, že onemocnění nezapadá do "kolonky" častých patologií těhotenství, se s ním řada lékařů totiž nemusí během své praxe vůbec setkat.

Francie zavedla prezervativy zdarma. Chtějí omezit nechtěné těhotenství:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.