Telefony nám deformují prsty, bojí se lidé. Může to být jiná nemoc, tvrdí experti

Při používání moderních rozměrných telefonů slouží mnoha lidem malíček jako podpora, o niž si zařízení opírají. Někteří z nich teď na sociálních sítích začali vyjadřovat obavy, že se tento zvyk podepisuje na jejich zdraví. Upozornil na to magazín Bustle.

Konkrétně má jít o vytvoření jakési prohlubně na nejmenším prstu ruky, kterou mobil pravidelně držíme. Někteří uživatelé telefony obviňují i z toho, že jim prst zkřivily. Na síti TikTok si tento jev vysloužil přezdívku "phone pinky", čili telefonní malíček.

@galaleee I know pinkys are shaped like this but there is a NOTICABLE difference im hyper fixated on tonight #iphonepinky ♬ Army Dreamers - Kate Bush

"Zdá se, že se prostřední kloub na malíčku vychyluje kvůli dlouhodobému tlaku způsobenému telefonem," okomentovala pro magazín tento jev fyzioterapeutka Christynne Helfrichová.

K problému už se vyjádřili také někteří lékaři. Například podle ortopeda Petera Evanse z kliniky v americkém Clevelandu sice používání telefonu může způsobit zdravotní problémy, reakce na sociálních sítích jsou podle něj ale přehnané.

[chooze:article;value:571497]

"Většina zveřejněných obrázků neukazuje na nějaký problém. Jde o běžnou anatomii malíčku, která se může mezi lidmi značně lišit," tvrdí. Některé případy jsou pak podle něj sice skutečně známkou nemoci, není za ní ale telefon. "Je také možné, že lidé, kteří si myslí, že mají 'telefonní malíček', mají nějaké jiné onemocnění, které problémy způsobilo," vysvětlil s tím, že může jít například o genetickou indispozici.

K tomu, že je telefonní malíček spíše výplodem fantazie, se kloní i Bernie Garrett, vyučující na ošetřovatelské fakultě Univerzity Britské Kolumbie. "Je to módní výstřelek na sociálních sítí, nebo, chcete-li, internetový mýtus," sdělil kanadské televizi CBC.

Časté používání telefonu ale může způsobit například otlačení nervů, což pak může přinášet mravenčení, necitlivost, nebo dokonce bolest v namáhaném prstu. Naklánění se k zařízení pak může vyvolat problémy s krční páteří. 

Trik, který ocení snad každý. Tlačítko zpět vám usnadní psaní zpráv v telefonu (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.