Teleskop zachytil "opravdové monstrum". Je ukryté hluboko ve vesmíru

Galaxii poprvé astronomové objevili už před deseti lety pomocí Hubbleova teleskopu. Pak se jim ale ztratila. Nyní ji tým z Texaské univerzity v Austinu pomocí teleskopu Jamese Webba znovu zaznamenal. Výsledky svého zkoumání následně zveřejnili v časopisu The Astrophysical Journal.

Snímek galaxie z teleskopu Jamese Webba:

​Na uměleckém vyobrazení webu SciTechDaily je vidět, jak by galaxie mohla vypadat. Připomíná příšeru s velkýma očima a otevřenou tlamou, která křičí do prázdnoty. Její děsivé vzezření umocňuje fakt, že se jedná o skutečného giganta. 

"Je to opravdové monstrum. I když vypadá jako malá kapka, ve skutečnosti se v ní každý rok vytvoří stovky nových hvězd. A skutečnost, že i něco tak extrémního je sotva viditelné na nejcitlivějších snímcích z našeho nejnovějšího teleskopu, je pro mě vzrušující. Potenciálně nám to říká, že existuje celá populace galaxií, které se před námi dosud skrývaly," poznamenal výzkumník Jed McKinney v tiskové zprávě texaské univerzity.

[chooze:article;value:530509]

​Tým vidí galaxii ve stavu, v jakém byla asi 900 milionů let po velkém třesku, tedy před přibližně 13 miliardami let. "Můžeme poprvé studovat optické a infračervené vlastnosti této silně prachem zakryté skryté populace galaxií," pochvaluje si McKinney.

​Zemi zasáhlo velmi silné záření. Vědci nemohou uvěřit, odkud z vesmíru přišlo (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.