Moderní bydlení

Tělo mrtvého Čecha z Tuniska dorazilo domů. Policie se chystá převzít případ

Tělo 60letého Čecha, kterého měla v Tunisku zavraždit jeho o deset let mladší manželka, je už v Česku. O případu jsme psali například zde. Čeští policisté v souvislosti s tím zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vraždy. V pondělí o tom na twitteru informovala moravskoslezská policie. Mimo jiné byla provedena soudní pitva.

"Případ nám nebyl předán, zahájili jsme ale úkony trestního řízení pro trestný čin vraždy, abychom byli připraveni na situaci, pokud by se nám tuniská strana rozhodla případ předat. Tyto úkony, mimo jiné pitva, byly zahájeny proto, že některé věci už by nešlo udělat později, pokud by k předání v budoucnu došlo," vysvětlila pro TN.cz mluvčí ostravské policie Pavla Jiroušková.

Dosavadní závěry českých kriminalistů či výsledky pitvy nechtěla ale Jiroušková komentovat. "Trestní řízení je neveřejné. Toto je proto vše, co k případu můžeme sdělit," zdůraznila.

[chooze:article;value:514799]

České ministerstvo zahraničí prý případ sleduje, zařízení vydání ženy do Česka ale údajně není v jeho pravomoci. "Jsme v kontaktu s tuniskými orgány a dotyčné ženě a její rodině poskytujeme konzulární pomoc, nicméně konkrétně předání soudního řízení spadá pod kompetenci ministerstva spravedlnosti," zdůraznil mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

"Aktuálně bude ministerstvo spravedlnosti žádat zastupitelský úřad ČR v Tunisu, aby prověřil u tuniských orgánů stav řízení a jejich případný zájem na mezinárodní spolupráci při řešení dané věci. Pokud takový procesní postup budou příslušné orgány Tuniské republiky považovat za vhodný, mohou v souladu s bilaterální smlouvou o právní pomoci z roku 1981 požádat české orgány o převzetí a provedení trestního řízení v České republice. Tento postup by ovšem musely iniciovat tuniské orgány," sdělil pak redakci TN.cz mluvčí ministerstva Michal Pleskot.

Dodal také, že další postup záleží také na české policii a státním zastupitelství. "Předpokladem podání žádosti o vydání osoby k trestnímu stíhání do České republiky je vedení trestního řízení v České republice," vysvětlil. 

Vzhledem k tomu, že Tunisko nezrušilo trest smrti, může ženě v případě odsouzení v této zemi teoreticky hrozit i poprava. Podle statistik Světového sdružení proti trestu smrti čeká v Tunisku v současné době na popravu celkem 136 lidí. V minulých letech ale nebyl žádný z těchto rozsudků vykonán.

Češku zadržela na dovolené v Tunisku policie. V pokoji ležel mrtvý manžel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.