Tělo Navalného je už s rodinou. Úřady jej nakonec vydaly jeho matce

Tahanice o tělo ruského opozičního politika Alexeje Navalného jsou u konce. Ruské úřady v sobotu vydaly ostatky zemřelého Ljudmile Navalné, píše portál Meduza. Matka politického vězně se o získání těla snažila od minulého týdne, kdy Navalnyj zemřel ve vězení.

Zprávu o úspěchu oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. "Děkujeme všem, kteří navrácení Alexeje rodině požadovali s námi. Děkujeme všem, kteří psali a volali úřadům," prohlásila Jarmyšová na sociální síti X.

[chooze:article;value:543247]

Boj ale ještě nemusí být zcela u konce. Rodině Navalného totiž hrozí, že se ruské úřady pokusí zasáhnout do samotného pohřbu. "Zatím ještě nevíme, jestli se úřady budou vměšovat do způsobu, jakým rodina Alexeje pohřbí," dodala Jarmyšová.

Ruské úřady totiž na Navalnou velmi tvrdě tlačily. Tělo Navalného, který zemřel v pátek 16. února, dlouhou dobu odmítaly vydat rodině. Podle Navalného podporovatelů to mělo být proto, aby stačili zakrýt následky opozičníkova úmrtí.

Součástí nátlaku byly podle Navalné i přísné podmínky, které si úřady kladly. Chtěly po ní například velmi rychlý pohřeb na místě, které si samy určí. V jednu chvíli jí daly na rozmyšlenou jen několik hodin a nechyběly ani výhrůžky, že se s tělem Navalného něco stane, pokud na podmínky nepřistoupí.

Matku Navalného pustili k jeho tělu. Chtějí ho pohřbít tajně, naříká:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.