Tématy eurovoleb jsou Ukrajina i Čína. Europoslanci toho ale moc nezmění

Podpora Ukrajiny, nepřátelství s Ruskem a strach zakročit proti Číně. Takovým směrem plula Evropská unie ve většině z posledních pěti let. Jenže sílí hlasy, které by kormidlem rády otočily.

Odborníci přesto předpokládají, že i s novým složením Evropského parlamentu se Ukrajina nemusí obávat, že by přišla o spojence v podobě sedmadvacítky. "U Ukrajiny to zůstane tak, jak to je. Jestli něco změní politiku na Ukrajině, tak to budou americké volby, ne evropské," myslí si například bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:553438]

Zahraniční politiku Evropské unie totiž více než Evropský parlament určují členské státy. A tam se s evropskými volbami nic nezmění. "Co si naopak umím představit, že může mít vliv, tak to budou nadcházející volby ve Spolkové republice Německo, nebo prezidentské volby ve Francii za pár let," říká výzkumný pracovník z think-tanku Europeum Vít Havelka. 

V dalších pěti letech podle odborníků Unii téměř jistě zaměstná boj proti vlivu třetích zemí. A to nejen z Ruska. "Vidíme narůstající vliv aktérů, jako je Čína, která zcela jistě usiluje o přizpůsobení mezinárodního prostředí tomu, jak by si přála, aby vypadalo," upozorňuje ředitelka pro výzkum Asociace pro mezinárodní otázky Pavlína Janebová. 

Naopak do pozadí prý pravděpodobně půjde otázka konfliktu na Blízkém východě. Tam má Brusel už nyní problém najít společnou řeč mezi všemi sedmadvaceti členskými státy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.