Temná minulost nového generála: Řízení v opilosti a podezřelá dotace

Prezident republiky Petr Pavel v pondělí u příležitosti Dne vítězství jmenoval kromě dalších mužů do hodnosti brigádního generála Tomáše Landsfelda, krajského policejního ředitele z Olomouckého kraje.

Toho loni na podzim odmítl jmenovat bývalý prezident Miloš Zeman. Zdůvodnil to tehdy Landsfeldovým řízením v opilosti z roku 2014. V té době byl šéfem policie pro Ústecký kraj a dostal na šest měsíců zákaz řízení, také si vysloužil takzvané procedurální snížení platu, které podle webu Aktualne.cz odpovídalo  šestnáctitisícové pokutě.

[chooze:article;value:503552]

​Právě proto, že současný olomoucký policejní šéf už byl jednou za svůj prohřešek potrestán, se bezpečnostní expert Oldřich Bureš z Metropolitní univerzity domnívá, že jmenování Landsfelda nestálo nic v cestě. Generálská hodnost nemá žádný vliv na plat, výsluhy ani kompetence. Předává se spíše za zásluhy.

Měl v tom prsty Mynář?

Odmítnutí od bývalé hlavy státu ale mohlo mít i jiný důvod než alkohol za volantem. Olomoucká policie, které Landsfeld šéfuje, od roku 2019 prověřovala šestimilionovou evropskou dotaci na rekonstrukci penzionu v Osvětimanech, kterou obdržela firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře. Ten teď takovou spojitost razantně odmítá. "To je naprosto nesmyslná spekulace. Pan prezident Zeman tak učinil kvůli předchozímu prohřešku. To je už ale minulost, uběhl bezproblémový rok, a jmenování generálem tedy podle mého názoru nic nebránilo a je správné," říká pro TN.cz bývalý hradní kancléř Mynář. 

Redakce požádala o reakci také samotného Landsfelda prostřednictvím tiskového oddělení policie v Olomouckém kraji. Do zveřejnění tohoto článku ale odpověď nepřišla.

Podle bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty ale jako důvod nejmenovat Landsfelda generálem stačilo samotné řízení pod vlivem alkoholu. "Předání hodnosti generála by mělo souviset s nějakými morálními hodnotami, policisté by k té hodnosti měli vzhlížet. Zdá se, že generálem může být téměř kdokoli. Podle mě se ale za škraloup s alkoholem generálská hodnost nedává," uvádí Šlachta.

[chooze:article;value:499917]

Policejní prezident Martin Vondrášek novou hodnost pro Landsfelda naopak vítá. "Brigádnímu generálovi Tomáši Landsfeldovi ke jmenování do generálského stavu upřímně gratuluji. Generálské hodnosti v podmínkách Policie České republiky sice nejsou svázány s jakýmkoli dalším benefitem, o to větší význam však pro každého jednotlivce mají jako neoddiskutovatelné symbolické ocenění dosud odvedené práce pro Českou republiku a její občany," říká Vondrášek.

Celý policejní sbor ale symbolické povýšení olomouckého policejního šéfa nevítá. Nejmenovaný policista redakci TN.cz uvedl, že Landsfeld mohl řídit pod vlivem alkoholu vícekrát. "V případě tak vysokého důstojníka to nemohlo být poprvé, protože běžná hlídka krajského ředitele prostě nekontroluje," uvedl nejmenovaný příslušník bezpečnostního sboru, který si přál zůstat v anonymitě.

Podle Šlachty se ale ani krajský ředitel dechové zkoušce na alkohol při řízení vyhnout nemusí, i když zrovna jeho policisté občas pouštěli. "Já jsem už byl mediálně známý, takže se mi stávalo, že mě sice zastavili, ale pak jen řekli, abych jel i bez kontroly. Na druhou stranu si někteří policisté mohou myslet, že může jít o nějakou provokaci, a raději zkontrolují každého," vysvětluje bývalý šéf ÚOOZ. 

Česká policie vysílá do služby sporťák značky Ferrari. Dřív patřil zločincům:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.