Temu se bude muset změnit. Čínský e-shop začala prověřovat Evropská komise

Společnost Temu se dostala v posledních dnech do hledáčku Evropské komise (EK). Brusel totiž požádal tuto obří čínskou firmu, aby poskytla podrobnosti o svých krocích, které povedou k zamezení prodeje nelegálních produktů, informoval francouzský web La Tribune

Brusel chce tímto krokem zajistit dodržování nařízení o digitálních službách (DSA), které začalo platit v srpnu. Temu musí podrobně popsat opatření přijatá "proti přítomnosti a opětovnému výskytu obchodníků prodávajících nelegální produkty" na své platformě. Je to přitom už druhá taková výzva nasměrována vůči obchodnímu gigantu.

[chooze:article;value:569214]

Žádost se týká těch prodejců, kteří skrze zmíněný e-shop nabízejí výrobky, které nesplňují evropské normy bezpečnosti nebo jsou jinak závadné. Podrobné informace musí společnost poskytnout do 21. října.

Navíc se Evropská komise zajímá o systémy doporučení, které Temu využívá, a o to, jak chrání osobní údaje uživatelů. Pokud firma požadované informace neposkytne nebo je Evropská komise nebude považovat za uspokojivé, začne formální vyšetřování. Potom by majitelům e-shopu hrozil finanční postih. Podle DSA by mohl dosáhnout až šesti procent celosvětového obratu této společnosti. 

Temu je už nějakou dobu trnem v oku organizacím hájícím práva zákazníků. V Evropské unii čelí také stížnosti ze strany spotřebitelské organizace BEUC. Podala ji dozorovým orgánům v členských státech i k Evropské komisi. Stížnost předložila i největší česká spotřebitelská organizace dTest.

​Společnost Temu je mezinárodní verzí čínského e-commerce giganta Pinduoduo, který se zrodil v roce 2015, a nabízí nepřeberné množství produktů od oblečení přes hračky až po elektroniku. 

Lidem při nákupu v e-shopu začaly mizet peníze z účtu. Rizik je víc, varují experti (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.