Teplé počasí hraje do karet klíšťatům. Chraňte své mazlíčky, varují veterináři

Je sice teprve únor, ale Šárka svým třem fenkám Wendy, Aidě a Anabell musí po každé procházce projít srst kvůli klíšťatům. "Kontroluju je tím, že nejdřív použiju hřeben. Pokud najdu nějaké to klíště, tak používám kleštičky, se kterými to klíště vytáhnu ven. Obojky potom nasazuji, když začíná velká aktivita klíšťat. A to bývá tak kolem toho dubna," popsala Šárka.

"Kvůli extrémně vysokým teplotám během letošního února, kdy se průměrná denní teplota pohybovala vysoko přes pět stupňů Celsia, což je ta hranice, kdy začíná vegetační období, už tady máme i aktivitu klíšťat," zhodnotila meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle veterinářů se klíšťata začínají objevovat už při šesti stupních Celsia, zejména v deštivých dnech. Letošní nadprůměrné únorové teploty jsou tak pro ně ideální.

[chooze:article;value:517177]

​Odborníci očekávají, že se teplá zima podepíše na nárůstu nemocí, které klíšťata přenášejí. Majitelé domácích mazlíčků by tak měli začít chránit svá zvířata už teď. "Například proti lymské borelióze, což je jedno z těch onemocnění, tak je možné vakcinovat. Samozřejmě vedle vakcinace je třeba zvíře pravidelně ošetřovat proti klíšťatům. A to ve formě obojku, tablet či pipet," vyjmenovala veterinářka Lenka Müllerová.

Zatímco někteří páníčci začali s ochranou proti klíšťatům už nyní, jiní začínají chránit své čtyřnohé přátele mnohem později. Ke sledování aktivity klíšťat a toho, zda jsou infikována lymskou boreliózou, poslouží například aplikace KlíšťApka nebo mapa indexu aktivity klíšťat Českého hydrometeorologického ústavu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.