Teplé počasí probudilo klíšťata. Dávejte pozor, varují odborníci

Teploty, které se o víkendu vyšplhaly až k 20 stupňům Celsia, zvýšily aktivitu klíšťat na některých místech Česka až na čtvrtý stupeň. Ten upozorňuje na vysoké riziko, které má přetrvává i v pondělí. Na většině území je střední riziko.

Klíšťata jsou zejména v listnatých nebo smíšených lesích, zahradách, ale také v parcích měst. Nejrizikovější jsou místa s vysokou trávou. Odborníci proto radí se takovým místům vyhýbat, případně využívat repelenty a pravidelně se kontrolovat.

[chooze:article;value:501054]

Pokud už ale klíště přisáté na kůži najdete, je třeba ho vytáhnout co nejdřív a postupovat co nejbezpečněji. "Místo je nutné dezinfikovat a na klíště nesahat. Častým omylem je, že se má klíště vytočit proti směru hodinových ručiček. Při kroucení s ním hrozí, že ho spíše přetrhnete a kusadla mohou zůstat v kůži. Správně se vyndává pomocí pinzety nebo kleštiček a kýváním lehce ze strany na stranu," radí mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Vytažené klíště by se určitě nemělo rozmačkat, hrozila by totiž nákaza. Klíště je vhodné například zabalit do kousku papíru a spálit. Klíšťata totiž přenáší lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Na encefalitidu přitom neexistuje přímá léčba. Dá se jí ale předcházet očkováním.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.