Teplice si došlápnou na pořádek ve městě. V ulicích přibyde 37 kamer

Teplice se ke kamerám roky stavěly odtažitě. Teď ale město mění názor. Chce jich mnohem víc. V ulicích už je 71 kamer a magistrát přikoupil dalších 37. "Kamery by měly přispět k vyhodnocení provozu a četnosti vozidel. Cílem je zlepšení a zklidnění dopravy v centru města," uvedla mluvčí teplického magistrátu Adina Sedláková.

Lidé mají na téma různé názory. Podle některých kamery přispějí k větší bezpečnosti, jiní si ale myslí, že kamer je v ulicích dost a pomohla by spíše třeba přítomnost policie.

[chooze:article;value:569564]

​Na severu se s kamerami v ulicích činí hlavně Most a Ústí nad Labem. Obě města mají už přes 200 kamer. A přibývají další, třeba takové, které umí sledovat pohyby lidí nebo najít třeba ukradenou kabelku. Jen jednu křižovatku v Ústí nad Labem sleduje šest bezpečnostních kamer, některé z nich umí měřit i rychlost.

V Českých Budějovicích jejich počet stoupl za posledních osm let víc než pětinásobně a hodně jich přibylo i v Ostravě. Dvůr Králové nad Labem má šestkrát méně obyvatel než Hradec Králové, přesto se na něj dotahuje v počtu kamer. Má jich 59 a další plánuje.

"Zaměříme se opět na lokality, kde se pohybuje větší množství dětí a mládeže," přiblížila mluvčí Dvora Králové Miroslava Kameníková. Kamery nemohou města umístit, kam se jim zlíbí. Existují pro to desítky velmi specifických pravidel a podmínek. Třeba to, že nesmí směřovat lidem do oken.

[chooze:article;value:571501]

"Musí zvážit existenci reálného ohrožení, zda neexistuje jiné řešení, kterým by cíle mohlo být dosaženo stejně, ale s menším nebo nulovým zásahem do základních práv a svobod," vysvětlil mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Milan Řepka. Rekordmanem je pochopitelně Praha, na bezpečnost v metropoli dohlíží bezmála pět tisíc kamer.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.