Teploty nad nulou zatím vydrží. Vrátí se ještě pořádná zima? PŘEDPOVĚĎ

Ještě před Vánocemi bylo všude plno sněhu a dny i noci svíraly tuhé mrazy. Nyní to však vypadá, že pořádnou zimu už máme za sebou a jen tak se do Česka nevrátí.

"Podle numerických modelů to nevypadá, že by teploty přes den zůstávaly pod bodem mrazu. Naopak v příštím týdnu se budou šplhat až k 5 °C. Musíme očekávat, že budou stále vysoko," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:483303]

V nížinách se tak se sněhem můžeme pomalu rozloučit. Bílé peřiny se v následujících týdnech dočkáme maximálně ve vyšších polohách a na horách. "V důsledku vyšších teplot však nepředpokládáme, že by i na horách výrazně přibývalo sněhu," informoval na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Podle dat ČHMÚ by období od 9. ledna do 5. února mělo být teplotně nadprůměrné. Teploty by se přes den měly v maximech pohybovat kolem 6 až 8 °C. V noci pak ještě musíme počítat s tím, že přituhne. Teploměry tak mohou naměřit i -8 °C.

A optimistické pro milovníky zimy nejsou ani dlouhodobější výhledy. "Nenaznačují, že by měl napadnout trvalejší sníh. Může tam ale být chladnější epizoda, kdy na pár hodin sníh napadne i v nižších polohách. Ale zatím bych s tím nepočítal," uvedl pro TN.cz meteorolog Petr Dvořák.

Dělníci už díky teplému počasí začali s jarními pracemi. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.