Teploty neustále pod nulou. Zasekli jsme se v době ledové, zjistili odborníci

Poslední doba ledová začala před asi třemi miliony let. Podle poznatků vědců nadále pokračuje, upozornil web IFLSCIENCE. Nacházíme se ale v takzvané době meziledové neboli interglaciálu, kdy je klima teplejší, ale například na severním či jižním pólu jsou celoročně ledovce.

Odborníci to zjistili díky studování sedimentů či ledových jader. Není jisté, kdy současné období, tedy holocén, skončí. "Poslední čtyři interglaciály vydržely přes 20 tisíc let a jejich nejteplejší část bylo poměrně stabilní období 10 až 15 tisíc let," vysvětluje na svém webu americká vědeckovýzkumná agentura United States Geological Survey. Momentální trvá asi 11 700 let.

Kvůli klimatické změně by ale mohla doba meziledová vydržet déle, než je za normálních okolností zvykem. Klimatický cyklus byl sice stabilní miliony let, dost možná jsme ale příští dobu ledovou zpozdili, nebo dokonce úplně zrušili.

[chooze:article;value:495904]

Vyplývá to ze studie, kterou tým vědců zveřejnil v časopisu Nature. "I bez lidstvem způsobené klimatické změny bychom očekávali další dobu ledovou za nejméně 50 tisíc let," poznamenal pro CNN jeden z autorů studie Andrey Ganopolski.

Lidstvem vypouštěné emise ale nejspíše způsobí, že se její začátek odkládá o minimálně dalších 50 tisíc let. "Hlavní je, že v zásadě přeskakujeme celý glaciální cyklus, což je bezprecedentní. Těžko se věří tomu, že lidstvo je schopné ovlivňovat mechanismus, který tvaroval svět, jaký známe," upozornil Ganopolski.

Klimatolog Vojtěch Kotecký: Pomalu mizí jarní a podzimní roční období (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.