Teploty prudce vystřelí nahoru. Takový nárůst meteorologové nečekali

Česko čeká další nadprůměrně teplý týden, zejména jeho druhá polovina bude místy připomínat i pozdní jaro. Nad naším územím totiž bude proudit teplý jižní vítr, který přinese ještě vyšší teploty, než Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) predikoval ve výhledu zveřejněném minulý týden (více se dozvíte v tomto článku). Uprostřed týdne se přiblíží k hranici dvacítky. 

Zimu tak už budou připomínat snad jen noční teploty, které občas klesnou i pod nulu. "Mohou se tvořit například občasné námrazy," uvádí ve své týdenní prognóze ČHMÚ. 

Pondělí

První den pracovního týdne začíná se zataženou a nízkou oblačností doprovázenou mlhami. Ty jsou občas mrznoucí. Přesto se nejvyšší denní teploty vyšplhají na 9 až 13 stupňů. Na severovýchodě a východě se dokonce přiblíží patnáctce. Na horách bude v tisíci metrech šest stupňů. V noci bude mezi nulou a čtyřmi stupni.

[chooze:article;value:542541]

​Úterý

Druhý den týdne bude pochmurný a zatažený. Na severu a severovýchodě se mohou připojit občasné přeháňky. Přes den můžeme očekávat nejvyšší denní teploty od šesti do jedenácti stupňů. V noci bude od nuly do čtyř stupňů, při uklidnění větru mohou teploty klesnout i pod nulu.

Středa

Uprostřed týdne můžeme očekávat oblačno až zataženo, místy přijde občasný déšť. Pozitivní zprávou pro lyžaře je, že v polohách nad 1 200 metrů nad mořem lze dle předpovědi ČHMÚ očekávat i sněžení. Přesto mohou v nižších polohách teploty atakovat neuvěřitelných 17 stupňů. Většinou ale bude na Moravě a ve Slezsku od deseti do patnácti. V ostatních částech území se bude stupnice teploměrů pohybovat mezi pětkou a devítkou.

[chooze:article;value:543356]

​Čtvrtek

Předposlední den pracovního týdne nás na některých místech uvítá mlhou. Čeká nás oblačno až zataženo s ojedinělými přeháňkami. Nejvyšší denní teploty mohou na jihovýchodě území dosáhnout šestnáctky, obvyklejších však bude 8 až 13 stupňů. V noci očekávejme mezi třemi a sedmi stupni.

Pátek

Pro pátý den týdne očekává ČHMÚ oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Místy se přidá déšť s přeháňkami. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 9 až 13 °C, na východě území místy až 15 stupňů.

Teplé počasí hraje do karet klíšťatům. Chraňte své mazlíčky, varují veterináři (24/2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.