Teploty se přiblíží 40 stupňům. Česko má před sebou nejteplejší víkend

Ve čtvrtek bude zpočátku dne oblačno až zataženo, na jihovýchodě území místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Během odpoledne ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty 15 až 20 °C. Odpolední teploty 24 až 28 °C, pocitovou teplotu ale bude opět zvyšovat vlhkost vzduchu.

V pátek bude jasno až polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 11 až 15 °C. Odpolední teploty 25 až 31 °C.

Sobota bude nejteplejším dnem od začátku roku

V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 13 až 17 °C. Odpolední teploty 32 až 37 °C. Přepisovat tak opět budeme tabulky teplotních rekordů – pro 15. července je z pražského Klementina teplotní rekord z roku 2007 na 35,8 °C.

[chooze:article;value:512814]

V neděli bude polojasno, postupně od západu nastane přibývání oblačnosti a místy přijde déšť, přeháňky nebo bouřky. Bouřky budou opět ojediněle silné. Ranní teploty očekávejte v rozmezí 17 až 21 °C. Odpolední teploty 31 až 35 °C. Mírné ochlazení přinese až druhá polovina týdne.

​Co jíst a čemu se raději vyhnout

Počasí je extrémně zátěžové. S prudkým nárůstem teploty se obsah kyslíku ve vzduchu výrazně snižuje, což může způsobit celkovou malátnost a těžkou ospalost a letargii.

Ulevit od tropů nám může správný jídelníček, stačí dodržovat několik pravidel. Hlavní složkou potravy by při tropických teplotách mělo být ovoce a zelenina bohaté na vodu a bílkoviny. Do jídelníčku je dobré zařadit potraviny bohaté na draslík, který reguluje vodní hospodaření v těle, a přisolit si, protože sůl váže tekutiny v těle.

[chooze:article;value:512894]

Naopak vynechat bychom měli těžká, zátěžová a smažená jídla a také ta, jejichž příprava trvá dlouho, protože tím ještě zvyšujeme teplotu vzduchu v místnosti. Pozor na salmonelu v potravinách, jídlo se kazí daleko rychleji.

V hlavní roli voda

Při vlnách veder bychom z ruky neměli pouštět láhev s vodou a při zvýšené fyzické zátěži zvýšit denní příjem tekutin klidně i dvojnásobně. Při teplotách přes 35 °C se udává, že bychom každou hodinu měli přijmout 0,25 litrů vody.

Pokud se více potíme, jsou ideální minerálky. Potem se vylučuje sodík. Při tropických teplotách není vhodný alkohol, působí totiž rychleji a odvádí tekutiny z těla. Vynechte i sladké nápoje, zpomalují pohyb tekutiny z žaludku do tenkého střeva. Teplota nápojů by se měla i při tropických teplotách pohybovat kolem 10 °C. Při nižší teplotě hrozí angína.

Část Česka potrápí úmorná vedra, hrozí i požáry. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.