Teploty spadly k -45 stupňům. Polární vír už se přihlásil o slovo

Zima už klepe na dveře. V noci na pondělí naměřili meteorologové nejnižší teplotu na severní polokouli za tuto zimní sezónu. Rtuť teploměru na ruské Sibiři klesla na -45 stupňů Celsia. Podle meteorologů se ale dal příchod mrazů očekávat.

"Teploty na Sibiři v tomto období už takto nízko klesají a v zimním období i v posledních letech tam bylo pod -50 °C, viz prosinec 2012 a -57 °C, leden 2021 a -60 °C nebo leden 2023 a -58 °C," uvádí meteoroložka Dagmar Honsová.

Teploty pod nulou už sužují i sever Evropy, mínusové hodnoty hlásí Velká Británie či Finsko. Češi prý ale mohou nechat zimní bundy ještě chvíli ve skříních. Ani kvůli polárnímu víru se k nám zima ještě nepodívá. "Počasí u nás v žádném případě do konce listopadu neovlivní," uklidňuje Honsová.

[chooze:article;value:528632]

​Podle dat z Českého hydrometeorologického ústavu by ale teploty tento týden mohly k nule klesnout už ve čtvrtek v noci. Nejnižší noční teploty se mají pohybovat mezi šesti a dvěma stupni a pokud bude zmenšená oblačnost, naměří teploměry nulu. K nule může teplota klesnout i v noci v pátek a v sobotu.

Silné studené větry, které jsou ve výšce kolem 50 kilometrů, tedy polární vír, ale zimu do Česka zatím nepřinesou. Meteorologové by o takovém stavu údajně věděli minimálně s týdenním předstihem. Dokud ale drží svou polohu, udrží silné větry nad pólem a do Evropy se jen tak nedostanou.

Ačkoliv zní "polární vír" děsivě, meteorologové uklidňují, že jediným nebezpečím pro člověka je příval nízkých teplot. Ten může vír přivolat v případě, že oslabí a pošle arktický vzduch na jih do oblastí, které obvykle nejsou tak chladné.

Předpověď počasí hlásí deštivý týden. Před víkendem se ochladí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.