Teploty vyletí k 45 stupňům. Evropu sežehne brutální vlna veder

Vypadá to, že teplé počasí se teprve rozcvičuje. Do středomoří se totiž přihnal horký vzduch ze severní Afriky, podle meteorologů je to ale teprve začátek. Teploty v destinacích, kam Češi rádi vyráží na dovolenou, půjdou ještě výš. Už před pár dny hlásily zhruba o deset stupňů víc, než je pro toto období zvykem.

Podle hlavního meteorologa z British Weather Service Jima Dalea se už v druhé polovině června přižene do Evropy brutální vedro. "Na jihu Španělska budou teploty mezi 40 až 45 °C, v Africe a na jihu Portugalska budou silné vlny veder," citoval ho deník Express.

[chooze:article;value:559331]

​Podle portálu WeatherOnline se na jihu Evropy začne pořádně oteplovat už v následujících dnech. Například ve španělském Madridu má už na začátku příštího týdne být 32 stupňů, v italském Římě 31 a v řeckých Athénách dokonce 36 stupňů.

Mnohdy ještě vyšší teploty mají vydržet po celý týden. V Madridu se má v neděli 23. června vyšplhat rtuť teploměru na 36 stupňů Celsia, v turecké Ankaře ke 35 a na Kypru by se mohla vyhoupnout až k 39 stupňům Celsia.

Nadprůměrné teploty hlásí meteorologové i pro Česko. Podle Meteopressu bychom se prvního letošního tropického dne měli dočkat už v neděli 16. června, kdy teploty pokoří 30 stupňů. A další dny bude ještě tepleji. Na pondělí pak meteorologové hlásí 33 stupňů a na úterý a středu dokonce 34 °C.

Blíží se prudká změna počasí. Teploty se pořádně propadnou (09/06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.