Teplý podzim mate přírodu. Zmrzlináři jsou ale spokojení

Podzim si dává načas a poblázněná příroda na to reaguje kvetením. Od pampelišek, přes hořčičná pole, až po ovocné stromy. Kdekterá zahrádka vypadala 2. října tak pestře, jako v létě. 

"No není to zvykem. Už je pokročilá doba. Už by spíš ty růže měly odpočívat. Některé možná ještě rozkvetou," hodnotí rekordní teploty zahrádkář z Pěčína na Rychnovsku. Stromům to prý ale nijak neublíží a jarní řezy by měly všechno napravit.

V osadě Jizerka na Jablonecku byly v pondělí ráno sice dva stupně pod nulou, odpoledne už ale bylo o 22 stupňů tepleji. Teplý podzim si pochvalují hlavně zmrzlináři. Sezonu budou mít letos o měsíc delší. "Je to s podivem. Loni jsme končili 8. září," tvrdí zmrzlinářka z Tanvaldu.

[chooze:article;value:524184]

Naopak starosti dělají vysoké teploty včelařům. Včely jsou podle nich aktivnější, než by měly. "Nosí hodně pylu, což je podněcuje k plodování. V tuhle dobu by měly nacvičovat zimní sezení, kdy se stahujou do chumáče. Zkracujou si tím život," vysvětluje jeden z včelařů Jiří Hyršl.

"V Čechách rtuť teploměru kulminovala až na hodnotách kolem 27 stupňů Celsia, což jsou teploty, které odpovídají červenci. V průběhu úterního dne budou dokonce atakovat 30 stupňů," předpovídá pak meteoroložka Dagmar Honsová. V ohrožení je tak téměř sto let starý rekord.

Od středy se sice ochladí, ale ne na dlouho. Víkend totiž bude zase spíše letní než podzimní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.