Termín přiznání daně z nemovitosti se blíží. Lidé si někde pořádně připlatí

Pro výpočet daně z nemovitosti jsou určeny dva koeficienty. Ten základní, který se odvíjí od velikosti obce, má nejvyšší Praha jako největší obec v Česku. Obce mohou také stanovovat odlišné místní koeficienty pro různé části svého území. K jejich změně jich podle dat sáhl rekordní počet. 

"Obce každoročně možnosti navýšit tu daň z nemovitých věcí skrze ten místní koeficient příliš nevyužívají. Z těch zhruba 6 300 obcí, které máme v České republice, tak zhruba 900 obcí využilo tu možnost navýšit daň z nemovitých věcí. Velká většina z nich využila místní koeficient číslo 2, tedy zdvojnásobení té základní sazby daně," říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss. 

[chooze:article;value:538510]

​Místní koeficienty mají být učeny zejména k tomu, aby starostové měli vyšší příjmy třeba z komerčních nemovitostí nebo z nemovitostí určených pro průmysl. Nižší daní lze pak třeba odměnit stálé obyvatele v rekreačních oblastech.  

"Mnohé obce zareagovaly tím, že se snaží své občany, kteří tam dlouhodobě platí daně a další a další místní poplatky, tak aby měli jiný koeficient nemovitosti než ti, kteří tam jsou příležitostně, nebo ti, co zatěžují infrastrukturu obce. Je možné, aby byl rozdílný koeficient daně z nemovitosti, ne pouze na celé části obce, ale i na konkrétní nemovitosti," říká ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. 

[chooze:article;value:537736]

​Markantní zvýšení daně podle Vladykové nemohly obce zvrátit. "Podle zákona se ta základní sazba zvýšila o 80 procent. Města a obce musí mít svoji obecně závaznou vyhlášku schválenou, zveřejněnou a platnou do konce září, tudíž mnohá města a obce v letošním roce, respektive v minulém roce, nestihly zareagovat," upozorňuje Vladyková. 

Příjmy z nemovitostí si po několikaměsíčním vyjednávání obce nakonec v rámci konsolidačního balíčku uhájily. "Inkaso z daně z nemovitých věcí je stoprocentním příjmem obcí," doplňuje mluvčí Weiss. 

Vyplnit přiznání k dani z nemovitosti lze písemně nebo elektronicky do 31. ledna. Finanční úřady kvůli tomu mají prodloužené úřední hodiny a zřízeny jsou i speciální telefonní linky. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.