Teroristé z Hamásu znásilňovali zajatce, zjistili experti z OSN

Na hudební festivalu Supernova v poušti na hranicích s Pásmem Gazy před pěti měsíci teroristé z palestinského hnutí Hamás postříleli přes 360 mladých lidí. Také tam mělo docházet ke znásilňování žen.

"Existují důvodné obavy, že během útoků ze 7. října došlo nejméně na třech místech k sexuálnímu násilí, včetně znásilnění a hromadného znásilnění. Ve většině případů byly oběti nejprve znásilněny a poté zabity. Nejméně dva případy se ale týkají znásilnění mrtvých žen," informovala Pramila Pattenová, zvláštní zástupkyně OSN pro otázky sexuálního násilí.

Teroristé z Hamásu se měli sexuálního násilí v různých podobách dopouštět také na zajatcích odvlečených do palestinského Pásma Gazy. To přitom může pokračovat i dnes na 130 rukojmích, které bojovníci Hamásu stále drží v zajetí.

[chooze:article;value:544257]

OSN ale upozorňuje také na kritickou situaci v Pásmu Gazy. Kvůli izraelské vojenské operaci nemají podle ředitele Světové zdravotnické organizace palestinští civilisté přístup k základním potravinám a vodě. Na podvýživu už podle palestinských zdrojů zemřelo nejméně 16 dětí.

"Chmurná zjištění po návštěvě nemocnic Al-Awda a Kamal Adwan na severu Gazy: vážná podvýživa, děti umírající hlady, vážný nedostatek paliva, potravin a zdravotnického materiálu, zničené nemocniční budovy," napsal na twitter Tedros Adhanom Ghebreyesus, předseda Světové zdravotnické organizace.

Světová zdravotnická organizace už vyzvala Izrael, aby zajistil pravidelné dodávky humanitární pomoci do oblasti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.