Testování poslanců na drogy. Ptali jsme se zákonodárců, jestli by do toho šli

"Jejich předseda je symbol šňupání. My určitě ne," prohlásil ve Sněmovně Andrej Babiš.

Tímto vyjádřením odstartoval boj se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem. Ten je test na drogy ochotný podstoupit. Stejně jako celý jeho poslanecký klub. "My s tím počítáme. Protože nás fakt nebaví, když o nás pan Babiš opakovaně lže," řekla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Podezření na užívání drog padlo na ředitele kabinetu předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Petra Pelce. Ten už prý ale test podstoupil s negativním výsledkem. Sama Pekarová Adamová je ochotna test absolvovat také. Stejně jako většina jejích stranických kolegů.

"Já bych s tím vůbec neměla problém," vzkázala Pekarová Adamová. Na náš dotaz ale nereagoval třeba ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nebo poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09).

[chooze:article;value:558261]

Testu na drogy by se nebránili ani zákonodárci z nejsilnější vládní strany ODS. "Já nemám problém se podrobit vůbec ničemu. Většina věcí, kterým se podrobuji v Poslanecké sněmovně, jsou tisíckrát horší než testování na cokoliv," prohlásil poslankyně Eva Decroix (ODS).

"Samozřejmě. Ale s jednou podmínkou. Odběrné místo bude u všech vchodů do Sněmovny a testy budou muset procházet všichni návštěvníci, zaměstnanci a novináři přicházející do prostor Sněmovny. Pak bude vaše testování směroplatné a férové, protože všechny tyto osoby mají rovněž přístup na inkriminovanou pánskou toaletu," řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Problém s tím má ale ministr dopravy Martin Kupka (ODS). "Já to pokládám za naprosto nedůstojné. To, že se z toho stává kabaret, ničemu neprospívá. Takže? Takže ne. Ale ne proto, že bych snad měl ve svém případě podezření, že bych mohl mít pozitivní test, já jsem k žádným drogám nikdy nepřičichl, ale ten způsob, jak se o tom vede debata, kdy Andrej Babiš obviní Piráty, ti pak kontrují, to fakt nepokládám za rozumný postup," uvedl.

[chooze:article;value:557845]

Premiér Petr Fiala (ODS) se prý podobných anket neúčastní. Nereagovali ani jeho spolustraníci ministr spravedlnosti Pavel Blažek nebo šéf státní kasy Zbyněk Stanjura.

Ochotný absolvovat test je ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nám neodpověděl. Podle některých koaličních poslanců by na testy měli jít hlavně opoziční zástupci – kvůli tomu, že to byli většinou oni, kdo jednání protahoval i přes noc.

"Já bych byla ochotná podstoupit cokoliv, kdykoliv, třeba hned test. Já nepiju ani alkohol, takže já s tím nemám sebemenší problém," řekla šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. "Samozřejmě, já jsem proti drogám a Piráti je naopak chtějí legalizovat. Pan Bartoš by ale vysvětlení měl chtít hlavně po paní Pekarové, pokud je pravda, že v podezření je její kolega," reagoval Andrej Babiš.

[chooze:article;value:557740]

"Klidně kdykoli test podstoupím, jelikož jsem drogy nikdy v životě neměl. Doufám, že test v takovém případě podstoupí také vládní poslanci," napsal Tomio Okamura (SPD).

Zda budou poslanci opravdu ve Sněmovně čekat fronty na odběry, zatím není jasné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.