Texas může deportovat migranty, rozhodl soud. Biden to chce ještě zvrátit

I 300 000 lidí za měsíc dorazí k jižní hranici Spojených států. Texasu se nelíbí postup Washingtonu, a rozhodl se tak zakročit proti migraci vlastním zákonem.

"Stále musíme počkat na slyšení u federálního odvolacího soudu pátého okruhu. Je to ale jednoznačně pozitivní vývoj," napsal na síti X texaský guvernér Greg Abbott. Zatím není jasné, kdy přesně Texas se zatýkáním migrantů začne. Tamní úřady říkají, že k tomu dojde v řádu dnů.

Demokraté jsou zásadně proti a doufají, že odvolací soud proti zákonu ještě zakročí. "Je to smutný den pro naši demokracii, protože Nejvyšší soud Spojených států dovoluje, aby byl zákon SB-4 v Texasu legalizovaný. Tím umožňuje dalším darebáckým státům, jako je Texas, aby prošly slátané imigrační zákony v jejich vlastních státech," řekl demokratický texaský zákonodárce Armando Walle.

[chooze:article;value:544029]

Jednotlivé státy USA mají při úpravě imigračních pravidel a zákonů poměrně svázané ruce. Neměly by schválit nic, co je v rozporu s federálními nařízení vlády. Ta jsou lokálním zákonům vždy nadřazená.

"Bidenova administrativa říká, že toto opatření je jasným porušením federální autority a že způsobí chaos a zmatek podél hranice," uvedla analytička agentury Associeted Press Lindsay Whitehurstová. Řada lidí je navíc velmi skeptická vůči tomu, jestli takový zákon silnou migrační vlnu do Spojených států nějak výrazně ovlivní.

Kromě Texasu mají společnou hranici s Mexikem i Kalifornie nebo Arizona. Mexiko už navíc uvedlo, že nepřijme žádné migranty, které bude chtít Texas deportovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.