Texty známých hitů i koruna. Do dražby půjdou osobní věci Freddieho Mercuryho

[chooze:gallery;value:31405]

Do dražby půjde kolem 1 500 předmětů, které patřily rockové hvězdě Freddiemu Mercurymu. Vrcholem aukce má být ručně psaný text jednoho z největších hitů skupiny Queen, tedy We Are The Champions, a to včetně harmonií a akordů. Podle portálu BBC se očekává, že se prodá za zhruba 200 až 300 tisíc liber (kolem 5,3 až 7,9 milionu korun).

Mercury odkázal po své smrti v roce 1991 svůj dům v Kensingtonu včetně jeho obsahu dlouholeté přítelkyni Mary Austinové. Poprvé se spolu potkali v 70. letech a pár tvořili zhruba šest let. Blízcí si však zůstali i poté, co se jí frontman kapely Queen svěřil, že je gay. O Mercuryho se pak dokonce starala i v době, kdy měl vážné zdravotní problémy související s AIDS.

[chooze:article;value:495096]

Přes 30 let zůstal dům prakticky celý tak, jak ho zpěvák zanechal. "Už mnoho let mám tu radost a privilegium žít obklopená všemi těmi úžasnými věcmi, které Freddie tak miloval. Ale roky uběhly a nadešel čas, abych učinila těžké rozhodnutí to uzavřít. Je to velmi zvláštní kapitola v mém životě," citoval portál CNN Austinovou.

Fanoušci si v aukci budou moci mimo jiné pořídit třeba korunu i plášť, který měl Mercury na sobě během posledního turné v 80. letech. Na prodej budou ale i jeho další osobní věci, třeba telefon z nočního stolku nebo hřebínek na knír od Tiffany & Co.

Aukční síň Sotheby´s chystá všechny předměty vystavit v Londýně během léta. On-line aukce pak odstartují 31. srpna. Osobně budou moci lidé přijít věci vydražit v aukcích 6., 7. a 8. září.

V Česku jsou různé světové sběratelské unikáty. Hitem je dopis frontmana kapely Queen:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.