Těžko přístupný Bezděz bude mít novou lanovku. Stavbu provázejí potíže

[chooze:gallery;value:33917]

​Nová lanovka za 34 milionů korun by měla v nejbližší době začít jezdit na Bezděz. A dokonce není první lanovou drahou, jež tam pojede. První takzvanou svážnou lanovku provozovali už v polovině 19. století Valdštejnové.

Nyní dosluhující lanová dráha s dieselovým motorem v horní stanici letos oslavila 40 let provozu. "Její technický stav již neumožňoval bezpečný provoz a dopravu materiálu na hrad," uvádí Lucie Bidlasová, mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ), jenž památku spravuje.

[chooze:article;value:528218]

​Jen v minulém roce byla původní nákladní lanovka celkem třikrát opravovaná. Její provoz je ale pro fungování památky důležitý. "Bezděz patří k našim nejhůře přístupným hradům, nelze se sem dostat žádným dopravním prostředkem, pouze pěšky. Nákladní lanovka je jediným možným řešením pro přepravu materiálu, ale například i suvenýrového zboží na hrad. Lanovka je určena výhradně pro přepravu materiálu, zaměstnanci hradu i návštěvníci musí na hrad dojít pěšky," vysvětluje mluvčí NPÚ.

Beton dopravoval vrtulník

Výstavbu nové lanovky má na starosti společnost Loučka Pardubice. Na rozdíl od té původní bude méně zatěžovat životní prostředí, protože v dolní stanici bude pohon elektrickým motorem. Také konstrukce by měla být robustnější a bezpečnější.

"Při výstavbě horního stanoviště se na místo dopravoval beton s konstrukcí vrtulníkem. Na jeden zátah bude s novou lanovkou možné dopravit náklad vážící 750 kilogramů. To je o 300 kilogramů více, než kolik umožňovalo původní technické řešení," uvádí stavbyvedoucí Ladislav Culek. Například při rekonstrukci střech také půjde na Bezděz 170 metrů dlouhou lanovou dráhou dopravit až osmimetrové trámy.

Podle údajů z Registru smluv ale vše nasvědčuje tomu, že výstavbu doprovázely komplikace. Jednoduše se našlo historické zdivo tam, kde s tím projekt nepočítal. Detailně problém popisuje dodatek č. 3 ke smlouvě o dílo rovněž z 28. června letošního roku. "V průběhu realizace prací na rekonstrukci nákladové lanovky bylo nutné, na základě nálezových situací, opakovaně upravovat projektovou dokumentaci," píše se v dodatku.

[chooze:article;value:523674]

​"Vzhledem k náročnosti statického posouzení byla upravená projektová dokumentace předána dodavateli až 13. října 2022. Následně bylo zjištěno, po provedení sond u horní nákladové stanice, že podle původního projektu dochází ke kolizi historického středověkého zdiva s navrženou konstrukcí horní opěry," je rovněž uvedeno v dodatku smlouvy. Stavební řešení museli projektanti změnit, aby co nejméně zasahovalo do původního zdiva.

​Žádné kotvení nemuseli pravděpodobně řešit se svým projektem lanovky v úvodu zmiňovaní Valdštejnové. Jejich "svážná lanovka" totiž využívala kolejnice kopírující svah a místní terén. "Na kolejnici se pohyboval pravděpodobně dřevěný vozík a náklad se vytahoval nejdříve ručně přes kladky a následně pravděpodobně pomocí motoru, ale více informací bohužel nemáme," informuje mluvčí NPÚ Lucie Bidlasová.

V pražském Karlíně odkrývají masové hroby. Archeologové našli stovky ostatků (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.