Těžký osud Jany Hlaváčové: První manžel herec Michný jí zemřel velmi mladý

[chooze:gallery;value:34471]

​Jiří Michný zemřel ve věku pouhých 36 let. Málokdo zřejmě ví, že byl prvním manželem herečky Jany Hlaváčové, která zesnula o víkendu. Jejich dceru společně vychovávali jen do jejích čtyř let, pak v roce 1969 Michný předčasně opustil tento svět s diagnózou roztroušené sklerózy.

"S Janinkou Hlaváčovou se seznámili v angažmá plzeňského divadla J. K. Tyla, kde se do sebe i zakoukali. Jirka Michný se děvčatům velmi líbil, byl to urostlý muž," vzpomíná pro TN.cz herec Jan Přeučil. 

[chooze:article;value:537198]

​"Její smrt mě silně zasáhla, protože jsme se velmi dobře znali. Prožili jsme spolu krásné čtyři roky studia na pražské DAMU. Naším hlavním profesorem byl Radovan Lukavský. Právě on režíroval i společné absolventské představení," uvádí zdrcený Přeučil.

On sám se s Jiřím Michným poprvé osobně setkal při natáčení legendárního snímku Smrt v sedle z roku 1958. "Byl to u nás první širokoúhlý barevný film a já jsem poprvé stál před filmovou kamerou. Všichni jsme se kvůli tomu učili jezdit na koni. Jirka Michný ale byl už v té době vynikajícím jezdcem a překvapil mě, že i bezvadně šermoval," vzpomíná Přeučil.

​Hraní Jiřího Michného podle něj nemělo chybu a při natáčení aktivně plnil všechny úkoly režiséra Jindřicha Poláka a byl nesmírně talentovaný.

"Společně jsme pro ten film natáčeli i scény s jízdou na kole a ta mu naopak moc nešla. On mi říkal, že se mě bude raději držet, protože se bál, aby z kola nespadl. Jinak byl ale velmi aktivním sportovcem," upřesňuje Přeučil.

Zemřela Jana Hlaváčová (†85). Kvůli vážné nemoci žila roky v ústraní (14/1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.