Těžký rok krále Karla. Ukázal se jako státník i jako rasista

Nová fotografie britské královské rodiny zachytila krále a královnu, Karla a Camillu, a jejich následovníky Williama a Kate. Vrcholní představitelé monarchie na slavnostním večeru pro světové velvyslance ukázali jednotu. A že ji teď potřebují.

Konec roku se blíží a přípravy na vánoční projev Karlovi III. komplikuje nejnovější skandál. Omid Scobie, spisovatel a příznivec odpadlíků od královské rodiny, Harryho a Meghan, vydal o slavné rodině novou knížku.

"Myslím, že bychom o britské královské rodině měli vést střízlivé rozhovory. Nejsou tu od toho, abychom je rozmazlovali a psali o nich jen pozitivně nebo s růžovými brýlemi. Měli by být kontrolovaní jako každý jiný veřejný činitel, zvláště když jsou financováni z veřejných zdrojů," hlásá spisovatel.

[chooze:article;value:531680]

V knize zmiňuje i údajné rasistické komentáře směrem k dětem Harryho a Meghan. Kdo za nimi stál neměl nikdy nikdo zjistit. Jenže překladatelé v Nizozemsku prý udělali chybu. A jména do knihy napsali. Měli to být Karel a Kate.

"Na straně 128 je jasně napsané, kdo pronesl ten komentář o barvě pleti tehdy ještě nenarozeného Archieho. Bylo to jasné. V soukromých dopisech bylo jasně napsáno: Karel," dodává ke kauze odborník na královskou rodinu Rick Evers.

[chooze:article;value:530884]

A tak jak rok 2023 začal, skandálem kolem knížky prince Harryho, tak i končí. Jinak si ale panovník užil i příjemné chvíle – například první zahájení nového zasedacího období britského parlamentu a samozřejmě korunovaci.

Obrovský zájem lidí po celém světě potvrdil, že i přes všechny kontroverze se britská monarchie stále těší velké oblibě a jen tak nějaký útok ji nerozhází. Ani, když přichází z vlastních řad.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.