Tiché víno nejspíš nezdaní. Lidovci daň blokují, podporuje je i Fiala

Piráti i TOP 09 na odpolední setkání špiček koaličních stran mířili s jasným cílem: prosadit zdanění tichého vína. "Já jsem navrhla, abychom konečně už rozsekli tuto otázku, protože je až nedůstojné, jak dlouho se o tom bavíme v koalici. Pro mě je nepřijatelné, že s tím nesouhlasí koaliční partneři. Evidentně ten odpor je příliš velký, zejména u lidovců. Proto budu usilovat o to, abychom jako TOP 09 takový zákon předložili sami," prohlásila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

"Většina vína prodávaného v Česku je víno dovozní, a i nemalá část vyrobeného vína v České republice je z dovážených hroznů. Pojďme se bavit o tom, jak pomoci českému vinařství a nedržet tuto výjimku, která je nesystémová," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pracovní skupina lidoveckého ministra zemědělství, která po půl roce fungování přišla s tím, že se mezi vládou a vinaři nepodařila nalézt shoda na případné spotřební dani, byla podle Pirátů i TOP 09 jen zdržovací taktika.

[chooze:article;value:555543]

"Já jsem poctivě ten úkol splnil. To že jsme nedošli k politické shodě, je otázka na všechny strany koalice. My jsme jako lidovci jasně řekli, za jakých podmínek do budoucna jsme připraveni o té věci diskutovat," hájil se ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Lidovci chtěli dohodu na jednotném unijním zdanění pro vinaře. Jenže ani nepočítají s tím, že by se mohla dojednat. "Teď toto nepovažuji za úplně reálné," dodal Výborný.

Proti zdanění se staví i premiér. "Země, které produkují víno, zpravidla takovou daň nemají. A země v našem okolí takovou daň také nemají," tvrdil premiér Petr Fiala (ODS).

"Je potřeba si říci, že jiné druhy alkoholu zdaňujeme. Nevidím rozdíl mezi škodlivostí piva a vína. Stále je to alkohol," argumentovala Pekarová Adamová. Zavedení spotřební daně na tiché víno by podle odhadů mohlo do státní kasy přinést asi 4 miliardy korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.