Tichý zabiják sužuje miliony lidí. Odhalit ho pomůže 13 příznaků

Podzimní počasí s sebou přináší únavu a vyčerpání, které lidé často připisují dřívější tmě a ubývání sluníčka. Vyčerpání může ale způsobit i nemoc zvaná lupus, která může být i život ohrožující, pokud není včas diagnostikována.

Lupus je autoimunitní porucha, při které imunitní systém těla začne napadat a ničit zdravé buňky v těle. Pokud se neléčí, tak může dojít k poškození srdce, ledvin, plic nebo mozku. Tato nemoc postihuje pět milionů lidí na světě a jsou mezi nimi i velké celebrity, píše deník The Mirror.

Lupus je šestkrát častější u žen než u mužů a obvykle se rozvíjí mezi 20. a 50. rokem života, uvedla doktorka Miriam Stoppardová. "Příznaky lupusu se mezi pacienty velmi liší, protože u různých lidí mohou být postiženy různé orgány. V současné době neexistuje žádná léčba, ale nemoc lze kontrolovat pomocí léků a většina lidí vede aktivní a normální život," popsala lékařka.

Ženy s lupusem mají také vyšší riziko těhotenských komplikací, jako je preeklampsie, trombóza, infekce, potrat, porod mrtvého dítěte či porod dítěte s malou porodní váhou. S otěhotněním je tak vhodné počkat, dokud nejsou příznaky u pacientky pod kontrolou.

Lupus mezi VIP

Veřejně o životě s lupusem promluvila například zpěvačka Selena Gomez, která kvůli nemoci dokonce potřebovala transplantaci ledvin. Hraničně pozitivní test na lupus měla v roce 2010 i zpěvačka a herečka Lady Gaga, která ale nikdy neměla žádné příznaky. Testovat se nechala poté, co na nemoc zemřela její teta.

[chooze:article;value:523645]

​O své nemoci naopak příliš nemluví britský zpěvák, skladatel a hudební producent Seal. Prozrazuje ho ale zjizvená tvář, která je způsobena právě lupusem. Jizvy se u něj objevily kolem 23. narozenin. 

13 příznaků 

Kožní lupus je známý tím, že se může projevit celou řadou příznaků, které ale mohou být velmi nenápadné. Mezi hlavní příznaky patří bolest svalů a kloubů. Lidé mohou pociťovat bolest a otok v oblasti krku, stehen, ramenou a horních částí paží. Mnoho lidí s lupusem trápí také horečka, která je často způsobena zánětem nebo infekcí.

Na kterékoli části těla vystavené slunci se může objevovat také vyrážka. Na obličeji se běžně vyskytuje červená vyrážka ve tvaru motýla přes nos a tváře. Lupus také může způsobit bolest na hrudi při hlubokém dýchání. Někteří lidé při této nemoci také trpí vypadáváním vlasů.

Většina lidí s lupusem je zároveň citlivá na světlo a zhruba polovina lidí s lupusem má problémy s ledvinami a trpí přibíráním na váze, otoky kotníků a vysokým krevním tlakem. Dalšími příznaky jsou vředy objevující se na rtech, únava a vyčerpání, zapomnětlivost a vyšší riziko srážení krve. Nemocné často trápí také suché oči, záněty očí a vyrážky na víčkách.

Stále častěji se lidé potýkají i s psychickými problémy. Celebrity promluvily například o alkoholismu či anorexii, podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.