TikTokem se šíří další nebezpečný trend, který může skončit tragicky

Internet je plný neobvyklých a někdy i nebezpečných nápadů a jeden z nich se rychle šíří na sociální síti TikTok. Různí lidé se ve videích chlubí tím, že za jejich krásnou pleť může pojídání semínek z meruňkových pecek.

Například podle jedné ženy je její čistá pleť výsledkem toho, že v dětství snědla minimálně pět pecek z meruněk. Jiná se chlubí, že semínky z meruňkové pecky tajně krmí svého přítele a jemu díky tomu zmizelo akné. Jedno takové video má až půl milionu zhlédnutí a 80 000 lajků.

Amygdalin obsažený v peckách meruněk, třešňových semínkách a syrových ořeších se přitom po konzumaci v těle přeměňuje na kyanid a může způsobit otravu, varuje deník Daily Mail. V koncentrovaném množství napadá srdce, dýchací soustavu a centrální nervový systém a může člověka zabít během několika minut.

[chooze:article;value:512270]

​"Potraviny, které obsahují kyanid, jej obvykle obsahují ve velmi nízkých dávkách, což není problém," uvedl lékař Neel Patel. Například semen jablek by člověk musel sníst najednou asi 150, aby byl vystaven jakémukoli riziku. "S meruňkovými peckami je však třeba být opatrný. Konkrétně jde o semena uvnitř meruňkové pecky," upřesnil lékař.

Před otravou kyanidem z meruňkových pecek varuje také Evropská agentura pro bezpečnost potravin, podle níž už konzumace více než tří pecek najednou může překročit doporučenou bezpečnou úroveň.

Některé země jako Austrálie a Nový Zéland už zakázaly prodej pecek ze syrových meruněk. Syrové, nezpracované meruňkové pecky jsou také zakázány ve Spojeném království a nesmí se prodávat pro lidskou spotřebu, pokud hladiny kyanidu nejsou nižší než 20 mg/kg.

Nejen TikTok. Další aplikace jsou také z Číny a mohou být nebezpečné (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.