Tipy, kam vyrazit na Velikonoce. Zábavu slibují jarmarky, zoo i skanzeny

Velikonoce se blíží a s nimi jedinečná příležitost na výlet. Řada turistických atrakcí v celém Česku pořádá speciální program na prodloužený velikonoční víkend. Návštěvníky lákají například na trhy, zábavu pro děti nebo zvláštní prohlídky.

Velikonoční jarmarky

Velikonoční trhy k jarním svátkům neodmyslitelně patří. Ty největší se už tradičně konají v Praze na Staroměstském náměstí. Návštěvníky lákají kromě stánků s rozmanitým zbožím také uměleckými dílnami pro děti nebo ukázkou středověkých řemesel. Nechybí ani koncerty lidové hudby.

Staroměstské trhy ale nejsou těmi jedinými, které se v Praze konají. Za krásnou atmosférou jarního tržiště mohou lidé vyrazit také na náměstí Míru, náměstí Republiky, nebo dokonce přímo na Pražský hrad. Všechny pražské trhy potrvají až do 16. dubna.

Zkrátka ale nezůstanou ani lidé mimo Prahu. Velikonoční trhy se konají v desítkách měst v celé republice. Ve městech jako Karlovy Vary, Uherské Hradiště, Kyjov, Hradec Králové či Olomouc už jsou velikonoční trhy v plném proudu, stejně jako na mnoha dalších místech.

[chooze:article;value:498463]

Neobvyklý jarmark bude i v Olomouckém kraji. Na hradě Helfštýn přichystali pořadatelé zábavně naučný program, který bude tvořit více než dvacet historických řemeslníků. Ti společně vytvoří jedinečná tržiště, u kterých si budou návštěvníci moci starodávná řemesla sami vyzkoušet. Mohou tak odejít s vlastnoručně vytvarovaným hliněným hrnečkem nebo upletenou pomlázkou.

Kraslice

Další věcí, bez které si nelze Velikonoce představit, jsou kraslice. Míst, kde mohou lidé obdivovat či si vyrobit svá vlastní pestrobarevná vejce, je tolik, že se z nich jen stěží vybírá.

Za těmi největšími vejci je třeba se vydat na zámek Hluboká nad Vltavou v Jihočeském kraji. Právě tam se od pátku koná velikonoční oslava, kde se mohou lidé projít po Stezce za obřími kraslicemi. Okolo ohromných, ručně malovaných vajec vedou i vycházkové okruhy a vejce samotná jsou spojena s doprovodnou hrou.

[chooze:article;value:498420]

Pestrobarevný program má i Národopisné muzeum, které v zahradě Kinských v Praze přichystalo jedinečnou přehlídku lidové kultury. Kromě ukázek tradičních řemesel či lidových tanců budou mít návštěvníci příležitost naučit se zdobit vajíčka voskem.

Malovaná vejce obsadila také zámek v jihočeském Jindřichově Hradci. Tam přes prodloužený víkend budou kraslice okupovat v rámci akce Splašená vejce zámecké sály a pokoje. Pořadatelé slibují stovky vajec mnoha barev a velikostí, které ozvláštní zámecké interiéry. Prohlídky, na kterých se návštěvníci obejdou bez průvodce, přikrášlí i neobvykle naaranžované květiny.

Zoologické zahrady

Oslavu nového života pořádá i řada českých zoologických zahrad. Mezi nimi je například Zoo Plzeň. Na statku Lüftnerka se budou Velikonoce slavit po celý prodloužený víkend, včetně Velikonočního pondělí, kdy návštěvníci zažijí koledu. Každý den navíc doprovodí lidová hudba v provedení dětských pěveckých a tanečních spolků.

Také v jihlavské zoo budou Velikonoce slavit zvláštním programem. Na Velký pátek do areálu zahrady vyrazí několik výprav, které budou hledat zlaté vejce ptáka dodo. Do toho se mohou návštěvníci těšit i na oblíbená komentovaná krmení či na letové ukázky dravců.

Za vajíčky budou vyrážet návštěvníci zoo v Brně. Součástí velikonočních dílniček, které si zoo připravila, je i zdobení vajec, která budou moci lidé nacházet v areálu zoo. Čeká na ně mimo jiné vědomostní stezka nebo velikonoční perníčky.

Svátky nového života se rozhodla botanická zahrada v pražské Troji přivítat jinak. Místo velikonoční výzdoby se tam tak návštěvníci mohou těšit na motýly, kteří se mají během velikonočního víkendu ve skleníku Fata Morgana líhnout z kukel. Neobvyklou podívanou doprovodí i přednáška o životním cyklu motýlů.

Skanzeny

A pokud vás zajímá více historie a kultura než vejce, můžete navštívit některý z českých skanzenů, které se také připravují na Velikonoce. Například Šrámkův statek v Pileticích na Královéhradecku nabízí výstavu velikonočních kraslic, jarních obyčejů a lidových řemesel.

[chooze:article;value:498473]

Hornické muzeum v Příbrami ve Středočeském kraji také vsadilo na předvádění velikonočních zvyků i na ukázky rukodělných prací. Nezůstane ale jen u malování kraslic. Zájemci si budou moci vyzkoušet i pletení pomlázek, pečení velikonočního pečiva, nebo dokonce tvorbu svatých obrázků.

O velikonočních zvycích se budou moci dozvědět také návštěvníci zámku Libochovice v Ústeckém kraji. Tam na ně čeká výstava historických krojů společně s prohlídkou týkající se obyčejů našich prapraprababiček. Mohou se také dozvědět, jak si naši předkové zdobili domácnosti v dobách, kdy si ještě všechny ozdoby museli vyrobit sami.

Podobu Velikonoc na českém venkově připomene také Muzeum lidových staveb v Kouřimi ve Středočeském kraji. To představí oživené lidové tradice i život v minulosti ústy hospodyň a hospodářů. Návštěvníci se tak budou moci seznámit s tím, jak vypadal půst i typické velikonoční obřady.

Zářící barvy a nevšední zvyky. Poznejte Velikonoce z různých koutů světa:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.