TIPY NA VÝLETY: Víkend slibuje skvělé počasí. Podívejte se, kam vyrazit na výlet

[chooze:gallery;value:31796]

​Studený týden zakončí až nečekaně teplý víkend. Na některých místech mohou lidé čekat letní teploty sahající až k 25 stupňům. V kombinaci s jasnou oblohou je to proto ideální chvíle vyrazit někam na výlet.

Praha

Při takovém počasí stojí za to prohlédnout si například pražské klášterní a hradní zahrady. Právě zahradami Strahovského kláštera nebo Jelením příkopem můžete projít společně s průvodkyní Annou, která vás zavede i do nitra kláštera na Strahově.

Pokud máte rádi zahrady více zblízka, máte jedinečnou možnost si zasadit a vypěstovat vlastní jahody. Zahradnické centrum Chládek poskytuje za pouhých 98 korun příležitost dětem vysadit si jahodník, který si mohou odnést domů a na kterém jim za pár týdnů vyrostou jejich vlastní jahody.

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji si mohou lidé připomenout dílo a život jednoho z největších velikánů české literatury Bohumila Hrabala. V sobotu se totiž mimořádně otevře Hrabalova chata v Kersku, a to od 12 do 17 hodin. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout spisovatelův dům i psací stroj, na kterém psal své oblíbené romány.

Pokud vás ale více láká sportovní zážitek, i letos se koná na řece Berounce vodácký maraton. Trasa dlouhá 58 kilometrů je určená jen pro ty nejzkušenější vodáky. Do maratonu se můžou zapojit i týmy v kategorii štafet.

[chooze:article;value:504956]

Liberecký kraj

V Libereckém kraji se stejně jako každý rok i letos pořádá slavnostní otevírání Máchova jezera. Na hlavní pláži v Doksech na vás v sobotu od 13 hodin čeká bohatý program, jehož součástí je i vystoupení kapel Optimik a Perutě, nafukovací skákací atrakce nebo vyhlídkové plavby lodí.

U Rovenska pod Troskami zase na rodiny s dětmi čeká pohádkový les. V sobotu od 12 hodin se v lese na Boreckých skalách objeví všemožné pohádkové postavy. A aby měla cesta do Rovenska ten správný šmrnc, je možné se tam svézt parním vlakem z Turnova.

Ústecký kraj

Relaxovat lze v Ústeckém kraji. Do botanické zahrady v Teplicích totiž v sobotu v 10 hodin zavítá alchymista. U něj si lze po celé odpoledne namíchat vlastní bylinkovou směs na různé neduhy nebo ochutnat různé čaje. Součástí programu je i přednáška o užitečnosti bylinek.

Od pátku do soboty se v Děčíně také koná hudební festival Labefest. Na něm vystoupí známé kapely jako Mirai, Vypsaná Fixa, Žlutý pes nebo Wohnout. Součástí je i soutěž Labefest Talent, na které vystoupí méně známé kapely. O tom, která z nich je nejlepší, rozhodnou samotní návštěvníci festivalu.

Karlovarský kraj

Karlovarský kraj si na víkend přichystal půlmaraton v Karlových Varech s názvem RunCzech. Běžci na trasu vedoucí podél řeky Teplá i typických karlovarských kolonád vyběhnou v sobotu v 18 hodin.

Pokud ale pro vás vytrvalostní běh není, můžete místo toho vyrazit do Františkových Lázní. Právě tam v sobotu začíná lázeňská sezona, kterou město oslaví kulturním programem v hudebním altánu u Františkova pramene, průvodem městem a řadou tanečních a hudebních vystoupení. Součástí je i program pro děti skládající se z řady atrakcí a soutěží.

Plzeňský kraj

V Plzeňském kraji se můžete vydat například za studánkami. Právě takový program plánují na sobotu Rokycany, které si připravily hned dvě vycházkové trasy rozdílné obtížnosti. Ke Žďárským studánkám v 9 hodin ráno doprovodí návštěvníky průvodci, kteří navíc mají připravený zajímavý výklad.

A hned poté lze vyrazit na Street food festival v Kdyni. Po celou sobotu tam lze ochutnat řadu pokrmů typické pro pouliční prodej. Patří mezi ně například burgery, pálivé dobroty, asijská kuchyně, a pro odvážlivce dokonce i pochoutky připravené z hmyzu.

[chooze:article;value:497680]

Jihočeský kraj

Do Jihočeského kraje můžete vyrazit za poznáním i otestováním fyzických zdatností do historického skanzenu Zeměráj. Tam se totiž tuto sobotu koná Chlapská průba. Na ní si mohou nejen pánové vyzkoušet, jak by si vedli ve stejných podmínkách, v jakých pracovali naši předkové.

Turistickou sezonu zahajuje o slunečném víkendu i Třeboň. Tam se koná letošní ročník Třeboňské šlapky. Jízdou na kole s hromadou dalších závodníků si můžete zpestřit sobotu od 10 dopoledne. Odpoledne potom bude pro účastníky i návštěvníky Třeboně město pořádat koncert kapely Hráz.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji pokračují i tento víkend pohádkové prohlídky pro děti na jednom z nejkrásnějších českých zámků v Náchodě. S kostýmovanými průvodci mohou návštěvníci vyrazit za poznáním po celý víkend. Návštěvníky budou po vévodském zámku doprovázet dvorní dámy či komorníci.

Ve Zdobíně se zase pořádá jarmark lidových řemesel. Kromě vyzkoušení si tradičních historických prací se mohou návštěvníci těšit také na pečené prase, výstavu veteránů nebo ohňostroj. Jarmark potrvá po celou sobotu.

Pardubický kraj

Pardubický kraj tentokrát vsadil na loutky. Na příznačně pojmenovaném Veselém Kopci se bude ve spolupráci s Muzeem loutkářských kultur v Chrudimi konat loutkový den. V sobotu se tam tak budou konat hned čtyři divadelní představení, a dokonce si budete moci vyrobit svou vlastní loutku.

Na svou výstavu láká i muzeum v Žamberku. To potěší zejména milovníky starých parních strojů a železnice. Právě těm se totiž bude věnovat v sobotu den otevřených dveří, který kromě běžné expozice předvede i řadu vskutku unikátních kousků, jako je například motocykl poháněný zcela na páru.

Vysočina

Zvláštní historický program bude mít i hrad Kámen na Vysočině. Komentované prohlídky hradu zavedou návštěvníky i do hradní ledárny nebo do bývalé vstupní brány hradu, které jsou jinak nepřístupné. Zvláštní program s názvem Jak se stavěl hrad se bude pořádat po celý víkend.

Pořádně nacpat se budete moct v Novém Městě na Moravě, kde se na Vratislavově náměstí koná v sobotu dopoledne farmářský trh. Pořadatelé slibují bohatou nabídku včetně specialit z okolních měst a vesnic. A kromě toho bude na trhu hrát živá dechovka.

Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj přivítá teplé počasí ve znamení vína. V sobotu odpoledne bude vinařský spolek Kletnice pořádat slavnostní košt vín. Zaměřený bude především na Ryzlink vlašský z Pálavy, v jejímž středu Kletnice leží. Košt doprovodí občerstvení i cimbálová muzika.

Aby však nebylo všechno na Moravě pouze o vínu, pořádá Brno svou již 18. Muzejní noc. Do ní se zapojí 27 kulturních institucí, které nabídnou řadu aktivit pro dospělé i děti. Otevře se tak hrad Špilberk, Diecézní muzeum nebo zahrada vily Tugendhat, přičemž každé místo nabízí svůj vlastní neobyčejný program.

[chooze:article;value:503607]

Olomoucký kraj

Historii se bude věnovat i Olomoucký kraj. Na hradě Helfštýn se bude v sobotu konat Festival vojenské historie, kde návštěvníci uvidí ukázky vojenského umění od antiky až po první světovou válku. Kromě vojáků ale budou k vidění i historická řemesla, která si bude možné vyzkoušet na vlastní pěst.

V neděli můžete vyrazit na farmářský trh do Mohelnice. V bohaté nabídce budou jak zdravé plodiny přímo od farmářů, tak řada pochoutek, jako jsou frgály, tyrolské sýry nebo ovocné víno. Trh začíná ve 14 hodin.

Moravskoslezský kraj

Bohatý víkend chystá i Moravskoslezský kraj, kde se o víkendu sejdou v Hlučíně mistři řezbářského umění. S pomocí motorových pil budou ze dřeva vyřezávat úchvatné sochy. K neobyčejné podívané navíc budou hrát kapely jako Turbo nebo Ready Kirken.

V Ostravě se zase koná festival amerických aut. Součástí programu je spanilá jízda klasických amerických bouráků z minulého století. Organizátoři navíc nabízí řadu soutěží a pořádnou grilovačku. Celý program završí diskotéka v americkém stylu.

Zlínský kraj

Zlínský kraj chystá skutečný test fyzických schopností. Nedaleko Zašové je připraven na sobotu Scala Race. Soutěž zaměřená na mladistvé i dospělé otestuje zdatnosti v hned několika kategoriích. A na první tři v každé kategorii čekají zajímavé ceny.

Pokud je ale namáhavé závodění vzdáleno vaší představě ideálního víkendu, možná vezmete zavděk Květinovou slavností. Tu v sobotu od 13 hodin pořádá zámek Lešná u Valašského Meziříčí. Kromě květinové výstavy čeká návštěvníky i řada hudebních a tanečních vystoupení stejně jako komentované prohlídky zámeckého parku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.