Tipy pro cestování letadlem. Odbavit se můžete doma, pozor si dejte na čas

Ještě doma byste si měli ověřit, co do odbaveného zavazadla nepatří. Zákaz totiž platí mimo jiné třeba na lithiové baterie, které jsou běžně součástí notebooků, tabletů, powerbank nebo elektronických cigaret. Pokud obsluha po odbavení kufru zjistí, že je v něm zmíněná elektronika, budete muset zpátky ke kufru, elektroniku vytáhnout a vzít ji s sebou na palubu.

Do příručního zavazadla pak dejte také peníze a doklady. Můžete v něm mít i tekutiny, ale jen v průhledných obalech o maximálním objemu 100 ml. Vezměte si s sebou prázdnou lahev, za bezpečnostní kontrolou totiž najdete spoustu pítek, kde si můžete vodu napustit.

Platí pravidlo, že byste na letiště měli přijet minimálně dvě hodiny před odletem. Hlídat byste si měli ale i čas, kdy musíte být u brány. Někteří dopravci je totiž zavírají dokonce 40 minut před odletem.

[chooze:article;value:561964]

Pokud se vám nechce čekat v dlouhé frontě na přepážce, můžete se odbavit sami. ​"Cestující si udělá check-in ze svého domova nebo na samoodbavovacím kiosku. Následně, pokud má palubní vstupenku, může použít čárový kód k odbavení zavazadla, takže si ho odbaví sám a nebude muset čekat ve frontě. Vyjede mu štítek, nalepí ho na zavazadlo, a jakmile tam je, pošle ho a to zavazadlo pak cestuje do naší třídírny," popsala mluvčí Letiště Václava Havla Klára Divíšková.

"Důležité je použít kufr, který není nijak poškozený. A pak je důležité, aby z něj nečouhaly žádné popruhy a lana, protože by mohlo dojít k zaseknutí zavazadla. Celá linka pak usne a pracovníci údržby musí zaseklé zavazadlo odstranit. Celý proces třídění se tak zdržuje," vysvětlil manažer třídírny zavazadel Václav Ceeh.

Letiště navíc nedoporučuje na balení kufrů používat potravinovou fólii. Zavazadla se pak lepí a zaseknou se na pásu a celý proces třídění se opět prodlužuje.

Ztráta nebo poškození zavazadel může udělat díru do rozpočtu. V tomto případě nejprve zamiřte na místo označené jako reklamace zavazadel. Tam společně s pracovníkem vyplníte příslušný formulář a domluvíte se na kompenzaci. Nejlepší by bylo si kufry ale pro jistotu také pojistit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.