Tisíc výjezdů hasičů. Extrémní bouřky rvaly stromy, v Olešnici blesk zapálil dům

[chooze:gallery;value:36341]

Velmi silné bouřky se Českou republikou proháněly od pátečního odpoledne a situace se uklidnila až v sobotu nad ránem. Provázel je silný vítr a krupobití. V jižních Čechách podle ČHMÚ byly kroupy až deseticentimetrové.

Napilno měli kvůli řádění živlů i hasiči. Celkem vyjeli k více než tisícovce případů, uvedli na síti X. "Popadané stromy, laguny na komunikacích, kde jsme odčerpávali," popsal pro TN.cz zásahy mluvčí hasičů Martin Kavka.

"Hodně zásahů bylo v Jihočeském a Středočeském kraji. Dále večer v Libereckém kraji a Jihomoravského kraji, kde evidují nejvíc případů. V noci jsme dále často vyjížděli v kraji Moravskoslezském a Olomouckém," napsali hasiči. V Jihomoravském kraji podle mluvčího Jaroslava Mikošky zasahovali 262krát, z toho 88 případů bylo v Brně.

[chooze:article;value:561179]

Domy podle Kavky bouřky zásadně nepoškodily, někde ale kroupy rozbily střechy. "Kolem 17. hodiny to začalo v Jihočeském kraji, pak se to přesunulo do Středočeského. Pak Liberecký kraj, to byly ty nejzasaženější do 20. hodiny. Potom byl nárůst zásahů v Jihomoravském kraji, kde jich po 20. hodině bylo přes 200," dodal. Praze se naopak větší bouře vyhnuly.

"V souvislosti s počasím jsme od včerejší šesté hodiny vpodvečer do dnešní sedmé hodiny ráno zasahovali u více než 40 událostí. Nejčastěji se jednalo o odstranění stromů a větví z komunikací. Nejvíce zásahů měli hasiči na Třebíčsku," uvedli na síti X hasiči z Vysočiny.

"Během noci jsme v souvislosti s bouřkami zasahovali v kraji u 50 událostí. Jednalo se o popadané stromy na komunikacích. Čerpali jsme vodu ze sklepů a garáží, a to na 17 místech převážně na Prostějovsku a Přerovsku. Řešili jsme i utržený hromosvod na elektrické rozvodně," informovali na X olomoučtí hasiči.

[chooze:article;value:561326]

​"Během noci hasiči v MSK řešili 82 událostí spojených s bouřkou. Nejvíce v okrese Nový Jičín – 45, dále pak v Ostravě 23. V ostatních okresech se jednalo o jednotky zásahů. Hasiči ve většině případů odstraňovali stromy a polámané větve," napsali na síti X hasiči z Moravskoslezského kraje.

"Hasiči v Libereckém kraji vyjeli v souvislosti s výstrahou na velmi silné bouřky k více než stovce událostí. Nejsilněji bylo zasaženo Turnovsko a Jablonecko," uvedli na X liberečtí hasiči. Řešit museli hlavně popadané stromy a poškozené střechy.

V souvislosti s počasím vyjela i jihomoravská záchranka. "Asistovali jsme v obci Olešnice, kde blesk udeřil do domu zásadním požárem," řekl pro TN.cz mluvčí Lukáš Dvořáček. Událost se obešla bez zranění. Dojít mělo i k několika dopravním nehodám, ale není podle něj možné s jistotou říct, že to bylo v důsledku bouřek.

"První velmi intenzivní bouře začaly doslova explozivně růst v Pošumaví kolem 16:30. Tyto bouře dokázaly během asi 10 nebo 15 minut 'vystřelit' vertikálně až do výšek kolem 15 km, což svědčilo o výjimečně velkém množství dostupné energie," popsal na X vývoj Český hydrometeorologický ústav.

[chooze:article;value:560544]

"Velmi rychle se z bouřek staly supercely, které už krátce po svém vzniku produkovaly kroupy i kolem 6 cm na Písecku. Další vývoj směřoval směrem k severovýchodu přes oblast středních Čech až na hranice s Polskem. I tam jsme zaznamenali velké kroupy. Na Mělnicku padaly opět i přes 6 cm, výjimečně mohly dosahovat až k 8 cm," pokračovali meteorologové.

"Systém také zasáhl Brno, kde způsobil velké množství škod a produkoval i přes poměrně rychlý postup velice intenzivní srážky. Na stanici Brno-Žabovřesky spadlo za 10 minut 25 mm srážek. Dále pokračoval v postupu do Slezska, ale částečně slábnul," dodali.

Českem se prohnaly extrémní bouře. Pro osm krajů platila nejpřísnější výstraha (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.